wz

Bábovka babeta

Bábovka ká na třetí

Bábovka povidlovník

Bábovka s tvarohem a meruňkami

Banánová bábovka s tvarohem

Bílková bábovka

Bramborová bábovka

Bramborová bábovka 2

Citrónové muffiny

Citrónové muffiny s mákem

Cuketová bábovka

Čokoládová bábovka s citrónovou polevou

Čokoládová bábovka s hruškami a ořechy

Čokoládové muffiny

Čokoládovo-ostružinové muffiny

Dvojbarevná bábovka s podmáslím

Hrušková bábovka

Jablečná bábovka

Jablečné muffiny s javorovým sirupem

Jablečno-kokosová bábovka s rozinkami

Kefírová bábovka

Kefírová bábovka od Alči

Kefírové muffiny s broskvemi

Klasické muffiny

Maková bábovka

Maková bábovka z kynutého těsta

Makové muffiny

Makové muffiny se švestkou

Makovo-tvarohová bábovka

Mandarinkové muffiny

Mandlové muffiny se švestkami

Margotková bábovka

Mrkvová bábovka

Muffiny plněné pudinkem

Muffiny s colou a marshmallow

Muffiny se Snickers

Muffiny s jablíčky

Olejová bábovka

Ovocné muffiny s jogurtem

Pomerančová bábovka

Prezidentská bábovka

Pudinková bábovka

Red velvet cupcakes

Rumová bábovka

Rybízové muffiny

Skořicové muffiny

Šlehačková bábovka

Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka II

Tvarohové muffiny

Tvarohovka ,,deluxe"

Vánočková bábovka

Velká jogurtová bábovka

Žloutková bábovka z farské kuchyně

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jablečná bábovka       

 

10 dkg cukru krystalu

½ kg mouky polohrubé

½ kg strouhaných jablek

3 vejce

2 dl oleje

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

1 dl  mléka

 

Smícháme všechny sypké přísady a zvlášť promícháme vejce, olej a mléko. Spojíme vše dohromady a nakonec přidáme nastrouhaná jablka. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové dorty a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

 

Zdroj:  Zdeňka Smékalová

 

 

Maková bábovka           

 

25 dkg hery

1 vanilkový cukr

15 dkg mletého maku

19 dkg cukru krupice

18 dkg mouky hladké

6 vajec

1 prášek do pečiva

200 – 250 ml mléka

 

Utřeme cukr s vanilkou a žloutky, přidáme máslo, mák a mouku s práškem do pečiva, přidáme mléko, tolik, aby se těsto dalo nalít do formy, na závěr přidáme sníh z bílků. Vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme 160 °C asi ¾ hodiny.

 

Zdroj:  Apetit

 

 

Šlehačková bábovka               

 

30 dkg mouky hladké

30 dkg cukru krystalu

5 vajec

1 prášek do pečiva

1 šlehačka

ořechy, kokos …

 

Vejce vyšleháme s cukrem, pomaličku přidáváme mouku s práškem do pečiva, nakonec přidáme šlehačku a můžeme přisypat i další ingredience dle naší chuti. Vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme.

 

Zdroj:  Hana Sodomková

 

 

Tvarohová bábovka       

 

¼ kg tvarohu

¼ kg másla (hery)

¼ kg cukru m

¼ kg mouky hrubé

4 vejce

1 prášek do pečiva

 

Tvaroh,máslo,cukr a žloutky vyšleháme a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.(můžeme přidat i ovoce: borůvky, rybíz, třešně…, čokoládu,rozinky..) Vlijeme do vymazané a strouhánkou vysypané formy a pozvolna pečeme. Ještě teplé vyklopíme a pocukrujeme.

 

Zdroj: rodinný recept

 

 

Klasické muffiny       

 

85 g másla – rozpuštěného, vychladlého

2 vejce

200 ml mléka

140 g cukru krupice

½ vanilkového cukru

250 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička sody

150 g borůvek

 

Smícháme máslo, vejce, mléko, cukr a vanilku a zvlášť promícháme mouku s práškem  do pečiva, sodu a borůvky. Tekuté přísady přilijeme do nádoby s moukou a krátce zamícháme (pozor nepřemíchat). Lžící rozdělíme těsto do vymazané a vysypané formy na muffiny a pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 – 18 minut na 180 °C.

 

Zdroj: Apetit

 

 

Muffiny se Snickers       

 

85 g másla, rozpuštěného a vychlazeného

2 vejce

200 ml mléka

140 g přírodního cukru

½ vanilkového cukru

250 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička sody

3 tyčinky Snickers

 

Smícháme máslo, vejce, mléko, cukr a vanilku. V nádobě zvlášť prosejeme mouku s práškem do pečiva a sodou. Nakrájíme tyčinky Snickers a ¾ přidáme do nádoby s moukou.Tekuté přísady přilijeme do mouky a krátce zamícháme. Rozdělíme těsto do vymazané formy, nahoru posypeme zbytkem nakrájené snickers a pečeme 15 – 18 minut dozlatova na 180 °C.

 

Zdroj:  Apetit

 

 

Maková bábovka z kynutého těsta

 

350 g polohrubé mouky

100 g másla

50 g moučkového cukru

1 žloutek

20 g droždí

1 vanilkový cukr

0,8 dl mléka

špetka strouhané citrónové kůry

špetka soli

Náplň:

120 g moučkového cukru

160 g mletého maku

2 lžíce rumu

2 dl mléka

špetka strouhané citrónové kůry

špetka mleté skořice

špetka soli

 

Z kvasnic, cukru a lžíce  mouky necháme vzejít kvásek. Smícháme mouku, žloutek, rozpuštěné máslo, vanilkový cukr, kůru a sůl, přilijeme kvásek a vypracujeme nelepivé těsto. Poprášíme moukou a necháme kynout. Mléko smícháme s cukrem a přivedeme k varu, přisypeme mák a krátce povaříme. Směs odstavíme z ohně a dochutíme rumem, skořicí, kůrou a solí. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, rozetřeme na něj makovou nádivku, stočíme a vložíme do vymazané a vysypané bábovkové formy.Necháme kynout až zdvojnásobí svůj objem. Pečeme asi 40 minut na 160 °C. Hotovou bábovku necháme chvíli ve formě chladnout.

 

Zdroj: Delikatesy

 

 

Citrónové mufiny

 

Těsto:

2 vejce

125 ml mléka

140 g cukru moučky

1 vanilkový cukr

125 g bílého jogurtu

250 g hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva

špetka soli

1 citron

Poleva:

1 bílek

200 g moučkového cukru

citrónová šťáva

 

Vejce a cukry vyšleháme do pěny. Po částech přidáváme mléko a jogurt. Po lžících zlehka vmícháme mouku s práškem do pečiva a solí. Nakonec do těsta přidáme kůru z citronu a šťávu. Formu na muffiny vymažeme a vysypeme a plníme směsí do dvou třetin. Pečeme v troubě asi 20 minut na 185°C. Vychladlé polijeme polevou.

 

 

Čokoládová bábovka s citrónovou polevou       

 

3 vejce

1 sklenička cukru krupice (2 dl)

1 lžíce kakaa

1 lžíce Granka (Horké čokolády v prášku)

1 ½ skleničky hladké mouky

1 čokoládový pudinkový prášek

1 šlehačka

1 prášek do pečiva

ořechy

citrónová poleva (citrónová šťáva + cukr moučka)

 

Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přisypeme kakaa a pak střídavě přisypáváme pudink, mouku s práškem do pečiva a šlehačku. Těsto vlijeme do vymazané a kokosem vysypané formy na bábovku, vmáčkneme do těsta pár ořechů a pečeme asi 60 minut  na 180 °C. Vymačkáme citron a vymícháme s cukrem moučkou do polotuha, potřeme vychladlou bábovku.

 

Zdroj:  Pošli recept!

 

 

Prezidentská bábovka           

 

1 šlehačka

30 dkg cukru moučky

30 dkg polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

20 dkg hery

10 dkg sekaných ořechů (nebo 1/2 mletých a 1/2 sekaných)

10 dkg nasekané čokolády

5 vajec

 

Vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, zašleháme heru a postupně přisypáváme mouku s práškem do pečiva a šlehačku. Vmícháme čokoládu s ořechy a nakonec lehce zamícháme sníh vyšlehaný z bílků. Formu vymažeme olejem a vysypeme kokosem. Pečeme na 180 °C. Nevyklápíme hned horké.

 

Zdroj: Jitka Večeřová

 

 

Kefírové muffiny s broskvemi       

 

350 g polohrubé mouky

180 g cukru krupice

1 prášek do pečiva

2 lžičky kakaa

100 g čokolády

500 ml kefíru

1 vejce

9 lžic oleje

broskve

 

Nejprve smícháme všechny sypké ingredience jako je mouka, cukr, prášek do pečiva, kakao a nakrájená čokoláda. V míse zvlášť pak tekuté přísady kefír, vejce a olej. Nakonec smícháme obě skupiny dohromady a přidáme nakrájené broskve. Vlijeme do vymazaných a vysypaných forem na muffiny a pečeme na 190 °C asi 20 minut. Vyzkoušíme vpichem špejle. Vychladlé pocukrujeme.

Z tohoto množství jsem udělala 12 muffin větších a 12 muffin menších. (mám dvě rozdílné formy, velkou silikonovou - ta se nemusí vymazávat ani vysypávat a teflonovou malou)

 

 

Mrkvová bábovka       

 

350 g jemně strouhané mrkve

350 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

2 vejce

180 g cukru moučky

300 ml smetany nebo mléka

4 lžíce oleje

 

Vejce vyšleháme s cukry a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva, smetanu a olej, nakonec vmícháme mrkev. Vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme asi hodinu na 180°C.

 

 

Bílková bábovka       

 

7 bílků

150 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

90 g másla nebo hery

150 g hladké mouky

1 prášek do pečiva

kůra z 1 citrónu

sušené ovoce

rum

 

Ovoce namočíme na několik hodin do rumu (použila jsem brusinky,sušené jahody a směs kandovaného ovoce) Bílky ušleháme dotuha, lehce přimícháme rozpuštěné máslo a ostatní ingredience, nakonec vmícháme slité ovoce. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a pečeme na 190°C asi 35 minut.

 

 

Žloutková bábovka z farské kuchyně       

 

10 žloutků

10 lžic cukru krystalu

10 lžic hrubé mouky

5 lžic rumu

pár kapek vanilkové esence

10 bílků

špetka soli

kůra a šťáva z 1 citronu

 

Žloutky, cukr, rum a citronovou šťávu vyšleháme dopěny. Přidáme kůru, mouku a lehce vmícháme polovinu našlehaných bílků se solí. Pak vmícháme druhou polovinu sněhu a nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme na 180 °C asi 35 minut.

 

Zdroj: www.gurmanka.cz

 

 

Bábovka povidlovník       

(7.12.2009)

 

200 ml mléka

125 ml oleje

1 vejce

500 g polohrubé mouky

špetka soli

1 lžíce cukru

30 g čerstvých kvasnic

povidla

ořechy

 

Do vlažného mléka nasypeme cukr a droždí. Necháme vzejít kvásek. Do mísy nebo pekárny nasypeme mouku, sůl, vejce, olej a vzešlý kvásek a zaděláme těsto buď v pekárně na program Příprava těsta nebo ručně a necháme vykynout. Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme strouhanými ořechy. Na dno můžeme položit několik celých půlek ořechů. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme ho olejem, povidly a posypeme nalámanými ořechy. Svineme je do rolády a namotáme do formy. Necháme ještě 20 minut kynout, povrch potřeme bílkem a můžeme ještě posypat ořechy. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova asi 45 minut.

 

Zdroj: www.maminčinyrecepty.cz

 

 

Banánová bábovka s tvarohem       

(12.1.2010)

 

160 g másla

16 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

3 vejce

500 g tvarohu

3 banány

kůra a šťáva z 1/2 citronu

špetka soli

200 g krupice

necelý prášek do pečiva

margotka

 

V míse utřeme máslo, cukr, vanilkový cukr a přidáme žloutky. V jiné míse rozmačkáme banány a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly, přidáme tvarohy a citronovou kůru. Přihodíme k máslovému základu a vsypeme krupičkou s práškem do pečiva. Vyšleháme bílky se solí do sněhu a lehce vmícháme do těsta. Pečeme ve vymazané a vysypané formě asi hodinu na 170 °C.

 

Zdroj: www.mimibazar.cz

 

 

Bábovka s tvarohem a meruňkami       

(25.2.2010)

 

na těsto:

300 g polohrubé mouky

150 g cukru krupice

100 g rozpuštěného másla nebo Hery

1 vanilkový cukr

1 prášek po pečiva

200 ml mléka

2 lžíce kakaa

na náplň:

1 tvaroh

1 vanilkový cukr

1/2 vanilkového pudinku

2 lžíce cukru krupice

trochu mléka

meruňky

 

Množství surovin odpovídá menší bábovkové formě. Smícháme mouku s práškem do pečiva, cukry, máslo a mléko, asi 1/3 tohoto těsta oddělíme do jiné nádoby a vmícháme kakao. Smícháme suroviny na tvarohovou náplň. Do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy nalijeme část světlého těsta, na to dáme proužek hnědého těsta (nejlépe lžičkou, protože konzistence těsta není příliš řídká), opakujeme světlé těsto a znovu kakaové, pak naklademe polovinu tvarohové náplně, tmavé těsto, proložíme meruňkami a pak dáme zbytky tvarohové náplně, hnědého těsta a bílého těsta. Pečeme při 180 °C asi hodinu (píší 45 - 50 minut, ale musela jsem dopékat, takže každý dle schopnosti své trouby)

 

Zdroj: www.mimibazar.cz

 

 

Tvarohové muffiny       

(1.3.2010)

 

2 vejce

100 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

100 ml oleje

250 g tvarohu

200 g hladké mouky

1/2 prášku do pečiva

hrst rozinek nebo nasekané čokolády

1/2 lžičky vanilkového aroma

 

Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme olej, tvaroh a vsypeme sypké ingredience. Smícháme a plníme do vymazaných a vysypaných forem na muffiny (asi do poloviny formičky)

Pečeme na 180 °C asi 20 minut. Z této dávky je asi 12 muffinů.

 

Zdroj: www.maminčinyrecepty.cz

 

 

Ovocné muffiny s jogurtem       

(17.3.2010)

 

100 g ovoce

120 g jogurtu

70 ml mléka

80 g cukru moučky

200 g polohrubé mouky

80 ml oleje

2 vejce

1 prášek do pečiva

špetka soli

 

Smícháme sypké suroviny (cukr, mouku, prášek do pečiva a sůl) a tekuté (vejce, mléko, olej a jogurt) a dáme dohromady a vsypeme ovoce lehce promícháme.Vymažeme a vysypeme formy na muffiny, pečeme  20-25 minut na 175 °C. Z tohoto množství uděláme 12 muffiny.

 

 

Makové muffiny       

(17.3.2010)

 

1 hrnek = 200 ml

2 hrnky hladké mouky

10 lžic cukru krupice

4 lžíce nemletého maku

4 lžíce rozinek

1 lžička citronové kůry

1 prášek do pečiva

špetka soli

2 vejce

1 hrnek podmáslí

8 lžic oleje

 

Smícháme zvlášť sypké ingredience a zvlášť olej, vejce, podmáslí a dáme vše dohromady. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy na muffiny a pečeme na 200 °C asi 20 minut.

 

Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz

 

 

Skořicové muffiny       

(24.3.2010)

 

80 g rozpuštěného másla

1 vejce

200 g mouky (1/2 polohrubé a 1/2 hladké)

100 g cukru krupice

1 1/2 lžičky prášku do pečiva

1/4 lžičky soli

1/4 lžičky muškátového květu

1/4 lžičky skořice

120 ml mléka

na posypání:

2 vanilkové cukry

2 lžičky skořice

60 g rozpuštěného másla

 

Smícháme vejce, mléko a máslo, zvlášť promícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a koření. Spojíme vše dohromady a vlijeme do vymazaných formiček na muffiny. (vystačí na 12 malých muffiny - 1 lžíce těsta do každého důlku) Upečeme na 180 °C 15 - 20 minut. Horké namáčíme vrškem v rozpuštěném másle a obalíme v cukru se skořicí.

 

Zdroj: www.mimibazar.cz

 

 

Muffiny plněné pudinkem       

(27.4.2010)

 

2 vejce

110 g cukru krupice

1/2 prášku do pečiva

210 g hladké mouky

1 vanilkový cukr

10 lžic oleje

1 lžička kakaa

7 - 10 lžic mléka

pudink

 

Uvaříme pudinkový prášek s cukrem a 350 ml mléka. Zvlášť umícháme přísady mokré (vejce, olej, mléko) a zvlášť přísady suché (mouka, cukry, prášek do pečiva, kakao),  spojíme dohromady. Konzistence těsta by měla být spíš hustší. Formu na muffiny vymažeme olejem a vysypeme moukou. Plníme vždy 1 lžící těsta, navršíme 1 lžíci pudinku a zakončíme lžící těsta. Z tohoto množství jsem měla 10 ks muffinek. Pečeme na 190 °C asi 20 minut.

 

Zdroj: www.maminčinyrecepty.cz

 

 

Bábovka ká na třetí       

(24.5.2010)

 

400 g polohrubé mouky

1 šlehačka

1 vanilkový cukr

125 g cukru moučky

3 vejce

1 prášek do pečiva

4 kávové lžičky rozpustné kávy

4 kávové lžičky granka

4 kávové lžičky kakaa

 

Vyšleháme vejce s cukry, pomalu přišleháváme mouku s práškem do pečiva, nakonec šlehačku. Polovinu těsta vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy, do druhé poloviny vmícháme kávu, granko a kakao a vlijeme na světlé těsto, nepromícháváme. Pečeme na 180 °C asi 40 minut. Sypeme cukrem.

Bábovka je tužší konzistence, ale kdo má rád něco sladkého ke kávě je to to pravé.

 

Zdroj: www.baby-cafe

 

 

Mandarinkové muffiny       

(9.9.2010)

 

2 hrnky hladké mouky

1 hrnek mléka

2 lžičky prášku do pečiva

1 vanilkový cukr

1 vejce

3 lžíce oleje

špetka soli

1/2 hrnku cukru

1 mandarinky v konzervě

 

Smícháme všechny ingredience na těsto a pak vmícháme slité mandarinky. Vložíme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na muffiny a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C. Upečené pocukrujeme.

 

 

Bramborová bábovka       

 

230 g moučkového cukru

230 g polohrubé mouky

2 vanilkové cukry

150 g brambor uvařených ve slupce

strouhaná kůra a Šťáva z 0,5 citronu

6 vajec

6 lžic horké vody

100 ml oleje

1 prášek do pečiva

2 lžíce mletých ořechů

2 lžíce mletého maku

špetka soli

 

Polohrubou mouku promícháme s práškem do pečiva a zastrouháme uvařenými bramborami, smícháme do podoby granulátu (nelepí se pak k sobě). do další misky dáme cukry, žloutky, šťávu a kůru z citronu a vyšleháme hustou pěnu, do které postupně zašleháme horkou vodu a olej. Přidáme k bramborové směsi. Nakonec vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Rozdělíme na poloviny, do jedné přidáme mák a do druhé ořechy. Postupně vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme asi 60 minut na°160 °C.

 

Zdroj: Knihovnička receptů 2/2008

 

 

Pudinková bábovka           

(8.11.2010)

 

4 vanilkové pudinky

4 vejce

1 prášek do pečiva

2 dl oleje

20 dkg cukru

 

Vejce vyšleháme s pudinkem, potom vmícháme cukr s práškem do pečiva, nakonec olej. Vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečme na 180 °C asi 40 minut.

 

 

Čokoládové muffiny       

(29.11.210)

 

1 tabulka extra hořké čokolády

200 g hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva   

200 g moučkového cukru

4 lžíce kakaa

100 ml oleje

150 ml  zakysané smetany

2 vejce

bílá čokoláda

 

Tabulku hořké čokolády nalámeme a necháme v misce v mikrovlnce rozpustit. Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem, kakaem a přidáme olej,vejce, zakysanou smetanu a rozpuštěnou čokoládu. Do formy na muffiny dáme vždy jednu lžíci těsta, pak položíme kousek bílé čokolády a přikryjeme druhou lžící těsta. Pečeme na 180 °C asi 15  minut.

Na muffiny můžeme namazat krém z rozpuštěné hořké čokolády (200 g) zakysané smetany (150 g) a 1 vanilkového cukru.

 

Zdroj: Albert magazín

 

 

Makovo-tvarohová bábovka       

(23.1.2011)

 

3 vejce

200 g cukru moučky

250 g hery

250 g tvarohu

200 g polohrubé mouky

1 vanilkový cukr

150 g mletého maku

1 prášek do pečiva

špetka soli

 

Heru rozpustíme v mikrovlnce. Žloutky vyšleháme s cukrem a přilijeme rozpuštěnou Heru, přidáme tvaroh, pak po trošce přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mákem. Nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků a soli. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 170 °C asi 70 minut.

 

Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz

 

 

Kefírová bábovka               

(1.5.2011)

 

1 hrnek kefíru nebo podmáslí

1 hrnek moučkového cukru

1 vanilkový cukr

1/2 hrnku oleje

1 1/2 hrnku hladké mouky

2 vejce

1 prášek do pečiva

1 lžíce kakaa

 

V kefíru rozmícháme cukr, olej a vejce, přidáme mouku s práškem do pečiva a umícháme hladké těsto. 1/3 těsta obarvíme kakaem a pak střídavě lijeme světlé a tmavé těsto do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme při 180 °C asi 50 minut. (zkoušíme špejlí)

 

Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz

 

 

Pomerančová bábovka       

(26.7.2011)

 

185 g másla

0,75 hrnku cukru krupice

1 hrnek mletých mandlí

4 vejce

1 lžička mandlového aroma

kůra z jednoho pomeranče

1 hrnek hladké mouky

1 prášek do pečiva

0,5 hrnku pomerančové šťávy

poleva:

0,5 hrnku pomerančové šťávy

2 lžíce cukru

2 lžíce citronové šťávy

2 lžíce rumu

 

Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přišleháme žloutky, pomerančovou šťávu, kůru, aroma a strouhané mandle. Smícháme mouku s práškem do pečiva a přimícháme. Nakonec lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 180 °C asi 50 minut. Mezitím svaříme v rendlíku pomerančovou šťávu s citronovou šťávou a cukrem, nakonec přilijeme rum. Upečenou bábovku necháme ve formě, ještě horkou propícháme špejlí a zvolna ji polijeme připraveným sirupem, aby se vsáknul. Napuštěnou bábovku necháme ve formě vychladnout a až poté ji vyklopíme.

 

Zdroj: Knihovnička receptů

 

 

Muffiny s jablíčky       

(16.8.2011)

 

3 jablka

citronová šťáva

1 lžíce hnědého cukru

1 lžíce namletého koření (skořice, hřebíček a badyán)

200 g cukru moučky

250 g másla

4 vejce

250 g hladké mouky

1 sáček vanilkového cukru

(1/2 prášku do pečiva)

 

Jablka oloupeme, nakrájíme, zalijeme šťávou z půlky citrónu, zasypeme lžící cukru a kořením a podusíme doměkka. Vyšleháme cukr s máslem do pěny, pak přimícháme postupně 4 žloutky, přisypeme mouku s vanilkou a práškem do pečiva (prášek do pečiva nemusí být - těsto bude pak jak na linecký koláč - tužší), nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Do formiček na muffiny dáme lžíci těsta, lžíci jablek a přikryjeme opět těstem. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 35 minut.

 

Zdroj: www.mimibazar.cz

 

 

Čokoládovo-ostružinové muffiny       

(24.8.2011)

 

250 g hladké nebo polohrubé mouky

100 g krupicového cukru

50 g kakaa

2 lžičky sody

1/2 lžičky soli

1 lžička prášku do pečiva

200 g hořké čokolády

2 vejce

50 g tmavého třtinového cukru

300 ml podmáslí

90 g másla

1 lžička vanilkové tresti

200 g čerstvých ostružin

 

Důkladně promícháme mouku, cukr, kakao, sodu, prášek do pečiva a sůl. Pak vmícháme nasekanou čokoládu. V jiné míse šleháme vejce s třtinovým cukrem do pěny (asi 3 minuty), přimícháme podmáslí, rozpuštěné a vychladlé máslo, vanilkovou tresť. Nakonec přidáme ostružiny. Přelijeme k moučné směsi a krátce zamícháme. Naplníme formičky do 2/3  a pečeme při 200 °C asi dvacet minut.  Zapíchnutím špejle vyzkoušíme, jestli je upečeno.

 

Zdroj: Apetit 9/2011

 

 

Citrónové muffiny s mákem       

(13.9.2011)

 

280 g hladké nebo polohrubé mouky

100 g cukru krupice

60 g celého máku

2 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky soli

1 lžička prášku do pečiva

2 vejce

250 ml podmáslí

60 ml oleje

125 ml citronové šťávy

2 lžíce strouhané strouhané kůry z citronu

 

V míse důkladně smícháme mouku, cukr, mák, sodu, sůl a prášek do pečiva. V další míse prošleháme vejce a podmáslí, pak všleháme olej, citronovou šťávu a kůru. Spojíme obě směsi dohromady. Plníme do 2/3 vymazaných a vysypaných formiček. Pečeme asi 20 minut na 200 °C.

 

Zdroj: Apetit 9/2011

 

 

Muffiny s colou a marshmallow       

(20.9.2011)

 

200 g tmavé čokolády

90 g másla

280 g hladké nebo polohrubé mouky

100 g cukru krupice

1 lžička prášku do pečiva

1/2 lžičky soli

1 velké vejce

125 ml mléka

2 lžičky vanilkového extraktu

100 g marshmallow

250 ml coly

 

Čokoládu a máslo rozpustíme v mikrovlné troubě, promícháme a necháme zchladnout. V misce smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse vyšleháme vejce s mlékem a extraktem. Za stálého míchání přidáme čokoládovou směs. Vmícháme do moučné směsi, přilijeme colu a nakonec nakrájené marshmallow. Naplníme do 2/3 formiček a pečeme při 180 °C asi 20 minut. Zkoušíme zapíchnutím špejle.

 

Zdroj: Apetit 9/2011

 

 

Kefírová bábovka od Alči        

(5.6.2012)

 

350 g mletého cukru

2 vejce

1 sklenice oleje (2 dl)

350 g polohrubé mouky

2 lžíčky kakaa

2 lžičky jedlé sody

1/2 l kefíru (dáme-li kefír ovocný, odebereme část cukru)

 

Cukr vyšleháme s vejci do pěny, přidáme olej, smícháme mouku s kakaem a jedlou sodou a pomalu přisypáváme do vaječné pěny, nakonec přilijeme kefír. Vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme při 180 °C.

 

Zdroj: Alena Burešová

 

 

Čokoládová bábovka s hruškami a ořechy       

(31.10.2012)

 

2 hrnky polohrubé mouky

1 necelý hrnek cukru krupice

1 vanilkový cukr

2 vrchovaté lžíce kakaa

1 prášek do pečiva

hrst sekaných ořechů

100 g hořké čokolády

1 hrnek mléka

1/2 hrnku oleje

2 vejce

hrušky (čerstvé nebo zavařené)

2 lžíce polohrubé mouky

2 lžičky skořice

 

V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr, kakao, ořechy a na kousky nalámanou čokoládu. Přilijeme mléko, olej a vejce. V malé misce smícháme 2 lžíce polohrubé mouky a skořici. Hrušky oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Do vymazané a vysypané bábovkové formy vlijeme část těsta, poklademe čtvrtkami hrušek, které napřed obalíme ve směsi mouky a skořice, znovu zalijeme těstem a opakujeme. Končíme těstem. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 60 minut, propečenost zkoušíme špejlí.

 

Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz

 

 

Vánočková bábovka       

(16.3.2013)

 

580 g hladké mouky

120 g cukru

1 vanilkový cukr

1/4 litkru mléka

30 g droždí

2 vejce + 1 na potření

120 g hery

hrst rozinek předem namočených v rumu

lžička soli

citronová kůra

sekané mandle

 

Všechny suroviny kromě mandlí smícháme a necháme kynout (případně hodíme do domácí pekárny na program Příprava těsta) Po vykynutí upletem dvoupatrovou vánočku a spojíme do věnce. Potřeme vejcem a posypeme mandlemi.  Případně, zdá-li se nám, že máme těsto moc řídké vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme při 160 °C asi 3/4 hodiny.

 

Zdroj: www.mimibazar.cz

 

 

Red velvet cupcakes       

(18.7.2013)

 

těsto:

250 g hladké mouky

1/2 lžičky soli

1 lžička sody

1 lžička octu

15 g holandského kakaa

1 lžička červeného potravinářského barviva

120 g oleje

120 g cukru krupice

2 vejce

250 ml podmáslí

krém:

250g smetanového sýra Philadephia ( já dala mascarpone)

50 g cukru moučky

1 lžička vanilkové esence

200 ml smetany ke šlehání

 

Smícháme mouku, sůl, kakao. V jiné nádobě rozšleháme podmáslí, vejce, cukr, barvivo a olej a smícháme s moučnou směsí. Zvlášť rozpustíme sodu v octu (vznikne bublavá reakce :-)

a vlijeme do těsta, zamícháme a nalijeme do vymazaných a moukou vysypaných formiček na muffiny. Pečeme při 200 °C asi 10 minut. Mezitím si vyšleháme sýr s cukrem, esencí a šlehačkou, dáme chladit do lednice. Po upečení muffiny vyklopíme a necháme zcela zchladit. Máme-li kopečky muffin moc vypoulené, seřízneme je. Cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou nastříkáme na muffiny kopeček smetanového krému a posypeme kakaem, strouhanou čokoládou nebo drobky ze seříznutých vršků.

 

Zdroj: http://blog.zarohem.cz

 

 

Hrušková bábovka       

(30.10.2013)

 

450 g hrušek

šťáva z jednoho citronu

250 g másla

225 g cukru krystalu

kůra z jednoho citronu

3 vejce

250 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

25 g ořechů

 

Hrušky oloupeme, vykrájíme jadřince a nakrájíme na kostičky a pokapeme citronovou šťávou. Vyšleháme změklé máslo s cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Všleháme jedno vejce po druhém a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakrájenými ořechy. Na závěr přimícháme hrušky. Těsto přelijeme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané bábovkové formy a pečeme při 180  °C asi 60 minut (je potřeba hlídat pečení, měla jsem hotovo za 45 minut).

 

Zdroj: Gurmet 9/2012

 

 

Makové muffiny se švestkou       

(25.1.2014)

 

2,5 hrnku hladké mouky

3/4 hrnku krupicového cukru

1 prášek do pečiva

2 lžíce nemletého maku

nastrouhaná kůra z jednoho citronu

2 vejce

1/2 hrnku oleje

1 hrnek mléka

švestky

 

Smícháme sypké ingredience v míse a zvlášť vejce, olej a mléko. Pak smícháme vše dohromady a po lžících vléváme do forem na muffiny. Naplníme do poloviny formy a vložíme švestku. Zakryjeme znovu vrstvou těsta. Těsto by nemělo přesahovat 2/3 formy. Pečeme při 180 °C asi 20 minut.

 

 

Bábovka Babeta       

(28.1.2014)

 

250 g hladké mouky

220 g cukru krupice

4 vejce

1 dcl vody

1 dcl oleje

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

šťáva ze 2 citronů

kůra z 1 citronu

 

Žloutky ušleháme s cukrem, přidáváme olej, vodu, citronovou šťávu. Přimícháme mouku s míchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Bílky vyšleháme s troškou soli do tuhého sněhu. Lehce přimícháme do těsta a vlijeme do bábovkové formy. Silikonovou formu nevymazáváme, ty ostatní vymažeme a vysypeme moukou. Pečeme při 170 °C asi 3/4 hodiny. Zkoušíme špejlí, zda je dost upečená.

 

Zdroj: www.mimibazar.cz

 

 

Olejová bábovka       

(2.3.2014)

 

3 vejce

250 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

350 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

200 ml oleje

200 ml mléka + 2 lžíce

2 lžičky citronové nebo pomerančové kůry

1 lžička kakaa

 

V míse vymícháme žloutky s cukrem a olejem. Přidáme postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva, kůru, mléko a nakonec sníh z bílků. Dvě třetiny těsta vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Do zbylé části těsta přidáme kakao a 2 lžíce mléka a vlijeme na světlé těsto. Pečeme asi 45 minut při 190 °C.

 

Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz

 

 

Jablečno-kokosová bábovka s rozinkami       

(19.3.2014)

 

400 g polohrubé mouky

4 jablka

šťávu z 1 citronu

3lžíce sušených brusinek

4 lžíce kokosu

50 ml rumu

300 ml oleje

1 malý bílý jogurt

1 tvaroh

2 vejce

1 prášek do pečiva

160 g cukru krupice

1/2 sáčku vanilkového cukru

 

Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo, zakápneme citronovou šťávou. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, kokosem, pudinkem, cukrem a brusinkami. Přidáme olej, vejce, jogurt, tvaroh a rum a vše dobře propracujeme. těsto nalijeme do dobře vymazané a kokosem vysypané mouky (máme-li silikonovou formu nemažeme ani nevysypáváme). Pečeme 45 minut při 180°C.

 

 

Margotková bábovka       

(7.4.2014)

 

1 - 2 čokolády Margot

1 kelímek smetany ke šlehání

1 sklenka práškového cukru

2 skleničky polohrubé mouky

2 vejce

0,5 prášku do pečiva

 

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme nastrouhanou čokoládu Margot, zapracujeme mouku s práškem do pečiva, zalijeme šlehačkou a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy (máme-li silikonovou nevymazáváme ani nevysypáváme). Pečeme při 180 °C . Propečenost zkoušíme špejlí.

 

Zdroj: Knihovnička receptů

 

 

Velká jogurtová bábovka       

(28.5.2014)

 

250 g tuku

330 g krupicového cukru

6 vajec

2 lžičky strouhané citronové kůry

420 g řeckého bílého jogurtu (nebo Hollandia)

450 g hladké mouky

2 sáčky prášku do pečiva

špetka soli

na polevu

75 g hustého bílého jogurtu

2 lžičky citronové šťávy

170 g cukru moučky

 

Vyšleháme tuk s cukrem do pěny, do směsi zašleháme jeden po druhém žloutky, pak citronovou kůru a nakonec přimícháme jogurt. Lehce zpracujeme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu a stěrkou zamícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme při 180 °C asi 45 minut. Upečenost bábovky zkoušíme špejlí. Mezitím promícháme všechny přísady na polevu. Bábovku vytáhneme z trouby, vyklopíme ji a ještě teplou polijeme polevou. Můžeme posypat pistáciemi.

 

Zdroj: Apetit5/2014

 

 

Dvojbarevná bábovka s podmáslím       

(1.7.2014)

 

1 hrnek s podmáslím

2 vejce

1/2 hrnku oleje

3/4 hrnku cukru krupice

1 1/2 hrnku polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

1 lžíce kakaa + 3 lžíce podmáslí

50 g mandlových lupínků (hranolků)

50 g brusinek

 

Smícháme podmáslí, vejce, olej a cukr, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozdělíme na poloviny do jedné poloviny přidáme brusinky a do druhé kakao s 3 lžícemi podmáslí a mandlové lupínky. Do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy vlijeme napřed světlé a na ně tmavé těsto a pečeme při 180 °C asi 50 minut. Zkoušíme špejlí, zda je již upečeno.

 

 

Tvarohová bábovka II       

(2.8.2014)

 

160 g másla

250 g krupicového cukru

34 vejce

500 g měkkého tvarohu

špetka soli

200 g dětské krupičky

2 lžičky prášku do pečiva

kůra a šťáva z citronu

 

Vyšleháme máslo, cukr, žloutky a citronovou kůru a šťávu do světlé pěny. V druhé misce jemně utřeme tvaroh se špetkou soli a přidáme ke žloutkové pěně. Do krupičky nasypeme prášek do pečiva a promícháme pak spojíme s tvarohovou hmotou. Na závěr lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a pečeme při 170 °C necelou hodinu.

 

Zdroj: Apetit 2/2006

 

 

Mandlové muffiny se švestkami       

(3.9.2014)

 

75 g mandlových lupínků nebo hranolků

250 g hladké mouky

100 g cukru krupice

1 lžíce prášku do pečiva

1/2 lžičky soli

1 vejce

200 ml mléka + 2 lžíce tekutého medu

1/2 lžičky vanilkového extraktu

1/2 lžičky mandlového extraktu

60 ml oleje

40 g másla

12 švestek

 

Mandle za občasného promíchání nasucho opražíme v pánvi, rozprostřeme je na talíř a necháme vychladnout. Dvě třetiny semeleme najemno a v misce je smícháme s moukou, cukrem, práškem do pečiva a solí. V míse vyšleháme vejce s mlékem, medem a oběma extrakty dohladka. Pak vešleháme olej a rozpuštěné máslo a smícháme se sypkou směsí. Těsto naplníme formičky na muffiny a posypeme švestkami a mandlemi. Pečeme asi 20 minut při 200 °C.

 

Zdroj: Apetit 9/2011

 

 

Jablečné muffiny s javorovým sirupem       

(8.10.2014)

 

370 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

2 lžičky skořice + 2 lžičky na smíchání s cukrem na obalení

250 g másla

175 g hnědého cukru

125 ml javorového sirupu

4 vejce

6 červených jablek

200 g cukru krupice na obalení

 

Mouku smícháme s práškem do pečiva a skořicí, přidáme rozpuštěné máslo, hnědý cukr, javorový sirup, vejce a nastrouhaná jablka a důkladně promícháme. Těsto vlijeme do vymazaných a hrubou moukou vysypaných forem na muffinky (máme-li silikonové nevymazáváme ani nevysypáváme). Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Provedeme test špejlí. Hned po upečení muffiny vyklopíme a obalíme v cukru smíchaném se skořicí.

 

Zdroj: Deník Dity P.

 

 

Cuketová bábovka       

(24.10.2014)

 

350 g cukety

350 g polohrubé mouky

250 g cukru krupice

1 dl mléka

prášek do pečiva

2 skořicové cukry

2 vejce

4 lžíce oleje

hrst nasekaných ořechů

rozinky

 

Cukety očistíme a najemno nastrouháme, důkladně promícháme s moukou, práškem do pečiva a cukry. Zvlášť smícháme vejce, mléko a olej a vlijeme do těsta. Nakonec vmícháme ořechy a rozinky. Vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut. Vychladlou vyklopíme z formy a můžeme polít čokoládovou polevou.

 

 

Bramborová bábovka 2       

(28.10.2014)

 

250 g vařených brambor

250 g polohrubé mouky

1 vanilkový pudink v prášku

150 g krupicového cukru

100 g másla

2 vejce

3 lžíce mléka

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

kůra z 1 citronu

100 g čokolády na vaření

 

Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Smícháme je s moukou, práškem do pečiva, pudinkovým práškem a mlékem. Vejce utřeme s oběma cukry a máslem a spojíme s bramborovou směsí, vmícháme citronovou kůru a nasekanou čokoládu. Přesuneme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 45 - 55 minut.

 

Zdroj: Apetit 10/2006

 

 

Rumová bábovka       

(2.12.2014)

 

250 g polotučného tvarohu

200 g másla

200 g krupicového cukru

4 vejce

150 g hladké mouky

150 g polohrubé mouky

1 vanilkový cukru

1 prášek do pečiva

3 lžíce rumu

špetka soli

100 g bílé čokolády

33 g Hery

 

Vyšleháme tvaroh, máslo a cukr  a přidáme po jednom žloutky. V jiné míse smícháme mouky, vanilkový cukr, prášek do pečiva a spojíme s tvarohovou hmotou, přilijeme rum. Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh a zlehka zapracujeme do těsta. Vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme při 150 °C asi 50 minut.

Ve vodní lázni rozpustíme tuk, přihodíme čokoládu a za stálého míchání ji rozpustíme. Přidáme 2-3 lžíce vroucí vody a zamícháme. Touto polevou polijeme vychladlou bábovku.

 

Zdroj: Apetit 2/2008

 

 

Tvarohovka ,,deluxe"       

(14.2.2015)

 

1 hrnek=250 ml

 

1,25 kostky másla

3 hrnky cukru krupice

1 sáček vanilkového cukru

mandlový extrakt

1 balíček měkkého tvarohu

6 vajec

3 hrnky hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva

1 lžíce jemně strouhané pomerančové kůry

náplň:

sklenička jahodové marmelády

1 vymačkaný pomeranč

 

V rendlíku povaříme marmeládu a pomerančovou šťávu do zhoustnutí.

Ve velké míse vyšleháme měkké máslo s oběma druhy cukru, dále do světlé pěny zapravíme mandlový extrakt, po částech tvaroh a žloutky. Zvlášť vyšleháme bílky na pevný sníh. Do tvarohové směsi postupně přimícháme mouku s práškem do pečiva a strouhanou pomerančovou kůru. Na závěr zlehka přimícháme vyšlehané bílky. Do vymazané a vysypané bábovkové formy přeneseme lžící vrstvu těsta a poklademe jahodovou směsí, opakujeme asi dvakrát až třikrát, končíme těstem. Pečeme při 170 °C asi 60 minut. Upečení zkoušíme špejlí.

 

Zdroj: Knihovnička receptů

 

 

Rybízové muffiny       

(24.4.2015)

 

1 velký bílý jogurt

2 lžíce oleje

2 vejce

1 kelímek od jogurtu polohrubé mouky

1/2 kelímku cukru

1/2 kelímku kokosu

1 prášek do pečiva

2 kelímky rybízu

 

Smícháme zvlášť mokré ingredience: jogurt, olej a vejce a zvlášť suché: mouku, cukr, kokos a prášek do pečiva. Zlehka smícháme obě dvě skupiny dohromady a nakonec přimícháme rybíz. Do vymazané a vysypané formy na mufiny navršíme těsto do dvou třetin a pečeme při 180 °C asi 20 minut.

 

Zdroj: www.gurmanka.cz