Angreštová buchta

Angreštové vrstvené řezy

Angreštový koláč

Banánové řezy

Borůvkovec

Borůvkový koláč s tvarohovou náplní

Boží mroží řezy

Broskvové himaláje

Broskvové řezy

Bublanina 1

Bublanina 2

Bublanina 3 z mikrovlnky

Bublanina rychlá s kefírem

Buchta Orgasmus

Clafoutis

Dobrota z listového těsta

Drobenková buchta

Drobenkový koláč s jablky a tvarohem

Hraběnčiny řezy

HrkHrk řezy

Hrnková buchta s ovocem

Hruškový sen

Jablečný (cuketový) koláč

Jablečný koláč z plechu

Jablková buchta s kakaem

Jablkový koláč

Jablkové medové řezy

Jablkové (reberbobové) obrácené řezy

Jahodová bublanina

Jahodové kostky

Jahodové řezy

Jogurtová hrnková buchta

Kakaová bublanina s třešněmi

Kakaové řezy s tvarohem a s jablky

Kefírová buchta s hroznovým vínem

Kiwi řezy

Koláč s volskými oky

Kostičková buchta

Krtkovy řezy

Křehký borůvkový koláč

Luxusní jahodové řezy

Makové řezy se švestkami

Mřížkový jablečný koláč

Nejlepší jablečný koláč

Obrácený švestkový koláč

Obrácený meruňkový koláč

Osvěžující koláč s jahodami

Ovocná pudinková buchta

Ovocná kefírová buchta

Palačinkobublanina ovocná

Perníková buchta s jablky

Piškotová bublanina

Piškotová bublanina 2

Piškot s tvarohovým krémem

Pomerančové řezy

Rebarborový koláč s jahodami

Rybízový koláč s drobenkou

Rychlé nugátové řezy s broskvemi

Řezy čoko pim´s

Řezy s polomáčenými sušenkami

Řezy Voroněž

Sachr řezy z jablek

Sypaný makový koláč s jablky

Sypaný jablečný koláč

Švestkový koláč s kokosovým krémem

Ševstkový koláč dvoudecák

Švestkový koláč s mákem

Švestkový koláč s ořechovou náplní

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč z dvojího těsta

Třešňová bublanina

Tvarohové kostky

Tvarohový koláč s jahodami

Tvarohový koláč s ostružinami

Tvarohový koláč se švestkami

Tvarohový koláč z drobenky s ovocem

Vrstvený koláč

Žravé řezy s mandarinkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jablkový koláč       

 

40 dkg mouky polohrubé

10 dkg cukru moučka

8 dkg tuku

1 vejce

1 prášek do pečiva

3 lžíce mléka

nastrouhaná jablka

 

Zpracujeme vše kromě jablek,vymažeme plech,vyložíme polovinou vyváleného těsta, navršíme jablka, posypeme cukrem a skořicí (kdo má rád může přidat rozinky) a na ně opět plát vyváleného těsta. Těsto můžeme i na plech těsto nastrouhat, pokud ho necháme chvíli odležet v mrazáku. Pečeme asi 20 minut na 180°C.

 

Zdroj:  rodinný recept

 

 

Mřížkový jablečný koláč       

 

60 dkg mouky polohrubé

20 dkg cukru m

20 dkg hery

1 prášek do pečiva

2 lžíce oleje

1 lžíce mléka

2 vejce

vanilkový cukr

jablka nebo marmeláda

 

Vše kromě jablek smícháme a utvoříme těsto. ½ těsta dáme na vymaštěný plech, navršíme jablka, pocukrujeme, posypeme skořicí a z druhé poloviny těsta vyválíme mřížku a pečeme při 180 °C dorůžova.

 

Zdroj:  rodinný recept

 

 

Hraběnčiny řezy       

 

40 dkg mouky hladké

15 dkg cukru m

1 hera

4 vejce

1 prášek do pečiva

nastrouhaná jablka

skořicový cukr

cukr krystal

lískové ořechy

rozinky

 

Mouku,heru,žloutky,cukr a prášek do pečiva zpracujeme v těsto. Asi 1/3 těsta dáme do mrazáku.Ostatní těsto vyválíme na vymazaný plech, navršíme jablka,skořicový cukr,cukr krystal,ořechy a rozinky. Z bílků ušleháme sníh a dáme na jablka. Zmrzlé těsto nastrouháme na koláč.Pečeme.

 

Zdroj:  rodinný recept

 

 

Jablková buchta s kakaem       

 

25 dkg mouky hrubé

20 dkg cukru moučky

30 dkg jablek strouhaných

2 vejce

¾ prášku do pečiva

kakao

 

Žloutky umícháme s cukrem,přidáme jablka a kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu a pečeme.

 

Zdroj:  Rodinný recept

 

 

Kostičková buchta       

 

2 hrnky cukru moučky

2 hrnky mouky polohrubé

4 vejce

½ prášku do pečiva

½ hrnku oleje

4 hrnky na kostičky nakrájených jablek

 

Ušleháme vejce s cukrem, přidáme po lžících mouku s práškem do pečiva, olej a jablka. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu.

 

 

Jablkové (rebarborové) obrácené řezy       

 

38 dkg mouky hladké

38 dkg cukru m

4 vejce

1 dl vody

1 dl oleje

1 prášek do pečiva

vanilkový cukr

jablka  (rebarbora)

skořici

čokoláda

meruňková marmeláda

 

Plech vyložíme pečícím papírem a ten pomažeme olejem. Na něj naskládáme nastrouhaná jablka se skořicí a vanilkovým cukrem. Vyšleháme žloutky s cukrem a přidáme mouku s práškem do pečiva,olej,vodu a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme na jablka a pečeme na 180°C asi 25 minut. Vychladlé převrátíme na podnos a potřeme marmeládou. Nakonec polijeme čokoládovou polevou.

 

Zdroj: rodinný recept

 

 

Dobrota z listového těsta

 

2 ks listového těsta

1 balíček piškotů

2 vanilkové pudinky

0,8 l mléka

1 sklenice strouhaných jablek

čokoládová poleva

 

Jedno listové těsto vyválíme na plát a vyložíme jím plech.Celou plochu zarovnáme piškoty. Uvaříme pudink z 0,8 l mléka, nalijeme na piškoty a posypeme strouhanými jablky. Nakonec přiložíme další vyválený plát listového těsta. Pečeme asi 30 min. na 200 °C dozlatova. Necháme zchladnout a polijeme čokoládou.

 

 

Hrnková buchta s ovocem

 

2 hrnky mouky polohrubé                  Drobenka: 8 dkg másla

1 hrnek cukru m                                                     8 dkg cukru

½ hrnku oleje                                                        10 dkg mouky hrubé

1 hrnek mléka

1 prášek do pečiva

1 vejce

ovoce

(vlašské ořechy)

 

Vše smícháme a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech.Proložíme ovocem,případně zasypeme ořechy, posypeme drobenkou a pečeme.

 

Zdroj:  rodinný recept

 

 

Jogurtová hrnková buchta       

 

2 hrnky mouky polohrubé

1 hrnek cukru krystalu

½ hrnku oleje

1 prášek do pečiva

2 vejce

1 velký bílý jogurt

ovoce

 

Vše smíchat, poklást ovoce a posypat drobenkou (drobenka viz. recept výše). Pečeme na 190 °C asi půl hodiny dorůžova.

 

Zdroj: Hanka Trtílková

 

 

Drobenková buchta       

 

½ kg mouky polohrubé

20 dkg hery

20 dkg cukru moučky

1 prášek do pečiva

1 vejce

½ kg tvarohu (lépe dát tvaroh v alobalu)

½ l mléka (raději méně)

1 vejce

1 vanilkový pudink

cukr podle chuti

ovoce

 

Z mouky, hery, cukru, vejce a prášku do pečiva utvoříme drobenku a ¾ jí vysypeme na vymazaný a vysypaný plech. Smícháme tvaroh, mléko, pudink, vejce a cukr a vylijeme na drobenku. Poklademe ovoce a zasypeme zbytkem drobenky. Pečeme 50 minut na 150 °C.

 

Zdroj: Simona Makhloufi

 

 

Piškot s tvarohovým krémem

 

Piškot                                                         Náplň: 30 dkg tvarohu

5 vajec                                                                   20 g želatiny

5 lžic horké vody                                                  1 šlehačka

25 dkg cukru m                                                    1 vanilkový cukr

25 dkg mouky polohrubé                                   1,5 dl vody , borůvky

 

Vejce vyšleháme s horkou vodou a po lžících přidáváme ostatní suroviny. Vlijeme na  vymazaný a vysypaný plech a upečeme. Upečený vyklopíme a necháme vychladnout. Poté rozkrojíme podél na dvě placky,které naplníme polovinou krému.Druhou polovinu namažeme nahoru. Po ztuhnutí krájíme.

Náplň: Želatinu necháme dle návodu nabobtnat ve vodě a poté zahříváme. Teplou smícháme s tvarohem, šlehačkou a cukrem, přimícháme borůvky a počkáme až začne lehce tuhnout.

 

 

Ovocná pudinková buchta

 

6 vajec

5 lžis cukru

7 lžic mouky polohrubé

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

½ kg ovoce

½ l vody

2 vanilkové pudinky

cukr moučka dle chuti

½ másla

 

Vejce šleháme s cukrem asi 10 minut a přimícháme mouku, prášek do pečiva a vanilku a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme. Ovoce povaříme ve vodě do rozvaření a přidáme pudinky rozmíchané v trošce vody a dle chuti cukr.Vychladlé rozmixujeme s máslem. Namažeme na piškot a dáme chladit do lednice.

 

Zdroj:  Simona Makhloufi

  

 

Angreštové vrstvené řezy           

 

piškotové těsto

2 sklenice zavařeného angreštu

1 vanilkový pudink

2 šlehačky

2 ztužovače šlehačky

2 bebe oplatky

citrónová poleva

 

Na piškotové těsto vyskládáme okapaný angrešt. Pudink uvaříme v angreštové šťávě a polijeme piškot s angreštem, necháme vychladit a potřeme našlehanou šlehačkou. Na ni položíme bebe oplatky a zalijeme citrónovou polevou.Polevu můžeme ještě pokapat čokoládou.

 

Zdroj:  rodinný recept

 

 

Bublanina 1       

 

30 dkg cukru

30 dkg mouky polohrubé

8 a ½ lžic vody

8 lžic oleje

4 vejce

½ prášku do pečiva

Ovoce (jahody, maliny, borůvky, rybíz….)

 

Cukr, žloutky, olej a vodu šleháme 5 minut, přidáme prášek do pečiva s moukou a nakonec sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu a navršíme ovoce. Pečeme pozvolna, aby se nepřipekla šťáva z ovoce. Hotovou bublaninu cukrujeme.

 

Zdroj:  Kuchařka F1

 

 

Bublanina 2

 

 28 dkg mouky polohrubé

16 dkg cukru krystalu

20 dkg hery

4 vejce

¾ prášku do pečiva

citrónová kůra

1 dl mléka

ovoce

 

Žloutky s herou a cukrem utřeme do pěny, vmícháme vlažné mléko, mouku s práškem do pečiva a citrónovou kůru, nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu, poklademe ovocem a vložíme do předehřáté trouby. Pozvolna pečeme, vychladlou bublaninu sypeme cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.

 

 

 

Bublanina 3 z mikrovlnky

 

2 vejce

1 hrnek mouky polohrubé

½ hrnku cukru moučky

1 vanilkový pudink

½ hrnku vody

½ hrnku oleje

½ propeče

ovoce

 

Vše smícháme a do vymaštěné a vysypané nádoby vhodné do mikrovlnky vlijeme ¼ těsta, poklademe ovocem a přikryjeme další ¼ těsta. Pečeme v mikrovlnce 4-7 minut. Stejně upotřebíme zbytek těsta.

 

Zdroj:  Tupperware

 

 

Palačinkobublanina ovocná       

 

½ l mléka

4 lžíce cukru krystalu

10 lžic mouky hladké

špetka soli

3 vejce

ovoce

 

Na plech nalijeme trochu oleje a dáme do trouby rozpálit. Všechny ingredience  smícháme a nalijeme na plech s rozpáleným tukem,poklademe bobulovým  ovocem a pečeme asi ½ hodiny. Krájíme a cukrujeme. Konzumujeme nejlépe teplé. Tato buchta není klasickou buchtou, nejvíc připomíná palačinky.

 

 

Sypaný jablečný koláč

 

1 hrnek cukru

2 hrnky mouky polohrubé

1 vanilková cukr

1 kg jablek nastrouhat

skořice

mleté ořechy

150 g másla nebo hery

 

Smícháme cukr, mouku a vanilku  a polovinu této směsi nasypeme na vymazanou dortovou nebo koláčovou formu, nasypeme polovinu jablek, skořici, nalámané ořechy a opět zasypeme ¼ směsi, pokapeme rozpuštěným máslem, jablka, skořici, ořechy a končíme směsí pokapanou máslem. Pečeme 1 hodinu v mírné troubě.

 

Zdroj:  Simona Makhloufi

 

 

Jablečný (cuketový) koláč

 

0,25 l cukru moučky                                       Poleva: 100 g hery

0,6 l mouky hladké                                                       4 PL kakaa

0,4 l strouhaných jablek nebo cukety                       4 PL mléka

2 vejce

0, 2 l oleje

1 vanilkový cukr

1 lžíce skořice

½ lžičky mletého hřebíčku

špetka soli

1 lžička sody

¼ balení prášku do pečiva

1 prášek do perníku

 

Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme olej, jablka, koření, sůl, mouku s prášky a sodu a opatrně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme. Vychladlý koláč polijeme polevou.

 

Zdroj: Petra Palásková

 

 

Nejlepší jablečný koláč       

 

250 g hladké mouky

Špetka soli

125 g 100% tuku

100-150 ml piva desítky

5 velkých jablek

šťáva z jednoho citrónu

25 g másla

3 lžičky vanilkového cukru

3 lžíce meruňkové marmelády

2 lžíce rumu či likéru

 

Z mouky, soli, nastrouhaného tuku a piva utvoříme těsto. Těsto vyválíme asi na 0,5 cm vysoký  a 35 cm široké kolo (můžeme udělat i obdélník) a přesuneme na pečícím papírem potažený plech. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky, pokapeme citrónem a rozdělíme na koláč asi 2 cm od okraje. Okraje mírně zahneme. Na jablka poházíme kousky másla a poprášíme vanilkovým cukrem. Pečeme dozlatova na 180 °C  asi 20 minut. Marmeládu prohřejeme s alkoholem a potřeme hotový koláč.

 

Zdroj:  Apetit

 

 

Jablečný koláč z plechu       

 

450 g oloupaných jablek

šťáva z ½ citronu

230  g změklého másla

250 g přírodního cukru

1 vanilkový cukr

4 vejce

350 g hladké mouky

½ prášku do pečiva

 

Menší plech vyložíme pečícím papírem. Jablka nakrájíme na plátky a zakapeme citronem. Máslo, cukr, vejce, vanilku a mouku utřeme do hladka.Těsto je hodně tuhé a je nutno si pomoci při nanášení na plech pomokřenýma rukama. Polovinu směsi naneseme na plech, vyskládáme jablky a naneseme zbytek směsi. Sypeme cukrem. Pečeme ¾ hodiny na 160 °C.

 

Zdroj:  Apetit

 

 

Tvarohový koláč se švestkami       

 

600 g čerstvých švestek

500 g měkkého tvarohu

200 g polohrubé mouky

200 g hery

110 g cukru krup.

2 dl šlehačky

2 vejce

1 lžíce prášku do pečiva

špetka soli

Na posypání:

100 g hrubé mouky

40 g hery

30 g cukru krup.

1 PL skořice

 

Z mouky, tuku, 70 g cukru, vajec, prášku do pečiva a soli vypracujeme těsto, které rozprostřeme na vymazaný plech. Švestky vypeckujeme, nasekáme nadrobno nebo rozmixujeme a rozetřeme na těsto. Tvaroh rozmícháme se zbylým cukrem a smetanou a navršíme na švestky. Uděláme drobenku a posypeme tvaroh. Pečeme na 200 °C asi 30 minut.

 

Zdroj:  Dáša Čumová

 

 

Jahodová bublanina

 

150 g másla

150 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

4 vejce

nastrouhaná kůra z ½ citrónu

150 g polohrubé mouky

1 lžička prášku do pečiva

500 g jahod

2 hrsti mandlových lupínků

 

Utřeme máslo, cukry a postupně zašleháme jeden žloutek za druhým , přidáme kůru a mouku s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme sníh a lehce ho vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do máslem vymazané a strouhánkou vysypané formy o velikosti 20 x 30 cm. Posypeme jahodami a polovinou mandlí. Pečeme asi půl hodiny do světle zlaté barvy na 160 °C. Před vytažením z trouby posypeme zbytkem mandlí. Vychladlé cukrujeme.

 

Zdroj:  Apetit

 

 

Tvarohový koláč s jahodami   

 

300 g hladké mouky                                       Drobenka:

200 g moučkového cukru                              100 g polohrubé mouky  

200 g tuku na pečení                                     100 g cukru krupice

2 vejce                                                             70 g másla

½ prášku do pečiva

Náplň:

400 g jahod

400 g měkkého tvarohu

200 g cukru

3 vejce

2,5 dl mléka

2 lžíce rumu

1 vanilkový pudink

trochu citrónové kůry

pár kapek vanilkové esence

 

Připravíme si těsto: smícháme tuk s cukrem a vejci a přidáme mouku s práškem do pečiva. Těsto necháme v chladu odležet. Rozválíme na válu a dáme do vymazané dortové formy. Důkladně vmáčkneme do stran a k okrajům formy a přečnívající těsto odkrojíme. Smícháme všechny přísady na náplň (kromě jahod) a nalijeme do formy. Jahody rozdělíme na náplň a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 20 minut. Smícháme přísady na drobenku, koláč posypeme a dopečeme ještě 20 minut.

 

Zdroj:  Vlasta

 

 

Řezy s polomáčenými sušenkami       

 

380 g kompotovaných meruněk                            Těsto:

250 ml pomerančového džusu                               5 vajec

50 g cukru                                                                130 g cukru

1,5 vanilkového pudinku                                        1 vanilkový cukr

700 ml šlehačky                                                       špetka soli

2 lžíce cukru moučky                                               130 g mouky

2 balíčky ztužovače šlehačky                                 1 ČL prášek do pečiva

24 polomáčených sušenek

24 loupaných oříšku, trocha čokolády   -   nemusí být

 

Žloutky ušleháme s cukrem, bílky se solí a vanilkovým cukrem. Mouku, prášek do pečiva a sníh vmícháme ke žloutkům. Těsto pečeme na plechu při 175 °C asi 15 minut. Meruňky rozmixujeme a s cukrem  a přivedeme k varu. Přilijeme džus s vanilkovým pudinkem a vaříme 2 minuty. Rozetřeme na vychladlé těsto. Šlehačku ušleháme se ztužovaček a cukrem dotuha. Rovnoměrně ji rozetřeme na vychladlé meruňkové želé. Opatrně poklademe sušenkami a ozdobíme oříšky namočenými v rozpuštěné čokoládě.

 

Zdroj:  Pestrý svět

 

 

Borůvkový koláč s tvarohovou náplní  

 

Těsto:                                                         Náplň:

400 g hladké mouky                                 500 g tvarohu

200 g tuku                                                 400 g borůvek 

120 g moučkového cukru                        150 g cukru moučky

2 žloutky                                                    2 vejce

1 lžíce mléka                                              40 g másla

1 lžička citrónové šťávy                           1 lžička strouhané citrón.šťávy

Drobenka: (stačí poloviční dávka)

150 g polohrubé mouky

150 g moučkového cukru

2 lžíce másla

 

Smícháme vše na těsto a necháme v chladu hodinu odpočnout.Máslo utřeme s cukrem, vejci, kůrou a nakonec s tvarohem.Těsto rozválíme a přeneseme na vymazaný a vysypaný plech nebo koláčovou formu, potřeme tvarohovou směsí a pečeme na 190 °C až povrch začne slabě růžovět. Předpečený koláč posypeme borůvkami a drobenkou. A dopečeme dorůžova.

 

Zdroj: Vlasta

 

 

Švestkový koláč s ořechovou náplní

 

350 g polohrubé mouky

120 g cukru moučky

220 g másla

1 žloutek

Špetka soli

700 – 800 g švestek

Náplň:

3 vejce

250 g zakysané smetany

100 g cukru moučky

140 g mletých ořechů

2 lžíce maizeny

 

Smícháme mouku, cukr, máslo, žloutek a sůl a zpracujeme těsto. Necháme 20 minut odležet. Rozválíme a přeneseme na vymazaný a vysypaný plech. Předpečeme 8 – 10 minut v troubě.

Mezitím připravíme ořechovou náplň: z bílků a cukru vyšleháme sníh, žloutky utřeme se smetanou a maizenou. Do sněhu lehce přimícháme žloutky a ořechy.Na předpečený plát těsta naskládáme švestky a přikryjeme je náplní. Vložíme zpět do trouby na 25 – 35 minut.

 

 

Sypaný makový koláč s jablky

 

200 g polohrubé mouky

200 g hladké mouky

300 g mletého maku

200 g moučkového cukru

1 lžičky sody

1 kg jablek

1 vanilkový cukr

mletá skořice

250 g hery

 

Smícháme mouku, mák, cukr a sodu a rozdělíme na 3 díly. Plech o velikosti asi 20 x 30 cm  vyložíme pečícím papírem. Vysypeme 1 díl sypké směsi, rozložíme na ni polovinu nastrouhaných jablek a posypeme vanilkovým cukrem a skořicí. Přikryjeme směsí a zase jablka, skořice a cukr. Končíme poslední vrstvou směsi a zalijeme rozpuštěnou herou. Pečeme asi půl hodiny.

 

Zdroj:  Snadné vaření

 

 

Drobenkový koláč s jablky a tvarohem

 

300 g polohrubé mouky

150 g másla

150 g cukru ( i hnědého)

1 vanilkový cukr

700 g jablek

150 g másla

125 g cukru krystalu

1 vanilkový cukr

2 tvarohy z alobalu

kůra z citrónu

2 vejce

1 vanilkový pudink

 

Z mouky, másla, cukru a vanilky utvoříme drobenku. Dortovou formu nebo menší plech vyložíme pečícím papírem, 2/3 drobenky vysypeme rovnoměrně na plech, na to vrstvu nastrouhaných jablek a na to směs: máslo utřeme s cukry, přidáme tvarohy, kůru, vejce a pudink. Poslední vrstva bude opět drobenka. Pečeme 40 – 45 minut na 200°C.

 

 

Tvarohové kostky       

 

4 sáčky kakaového pudinku

1 prášek do pečiva

200 g přírodního cukru

60 g tmavé čokolády (nemusí být)

4 vejce

1 lžíce rumu

2 lžíce oleje

krém:

250 g  másla

150 g moučkového cukru

500 g tvarohu

jahody

čokopoleva

 

Pudinkové prášky smícháme s cukrem, práškem do pečiva a nakrájenou čokoládou. Přidáme vejce, rum, olej a promícháme. Těsto vlijeme na plech 20 x 24 cm vyložený pečícím papírem. Pečeme 15 minut při 200 °C. Necháme vychladnout a pak potřeme krémem vyšlehaným z másla, cukru a tvarohu. Nahoru navršíme jahody a polijeme čokoládou.

 

Zdroj:  Apetit

 

 

HrkHrk řezy       

 

Těsto:

1,5 hrnku polohrubé mouky

1 hrnek cukru krupice

½ hrnku mléka

½ hrnku oleje

2 vejce

1 prášek do pečiva

Krém:

1 broskvový nebo meruňkový kompot (0,75l) včetně nálevu (možno taky mandarinkový…)

1 šlehačka

1 Dr. Oetker Olé vanilkový

Vršek:

1 šlehačka

1 ztužovač šlehačky

čokoládová poleva nebo strouhaný čokoláda

 

Suroviny na těsto smícháme a rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Upečeme na 200 °C asi 12 minut. Do šejkru nebo do sklenice od zavařeniny dáme broskve se šťávou, přilijeme šlehačku a vsypeme Olé krém.Přiklopíme, párkrát zahrkáme a krém je hotov. Namažeme na vychladlý korpus. Ušleháme šlehačku se ztužovačem, natřeme na krém a pocákáme polevou.

 

 

Řezy Voroněž       

 

Těsto:měříme ¼ l hrnkem

1 hrnek cukru krupice

3 vejce

1 hrnek oleje

1 hrnek mléka

2 ½ hrnku polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

džem

Náplň:

2 tvarohy

3 lžíce cukru moučky

2 vanilkové cukry

1/8 l mléka

4 lžíce rumu

Poleva 1                                              Poleva 2

1 tang rybízový                                  rozmixované jahody

¾ l vody                                              2 vanilkové pudinky

2 vanilkové cukry                               cukr dle chuti jahod

 

Vejce ušleháme s cukrem do pěny, po částech zašleháme olej a střídavě mouku s práškem do pečiva a mléko. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme. Po vychladnutí potřeme džemem a tvarohovou náplní. Uvaříme polevu 1 nebo polevu 2 a natřeme na tvarohovou vrstvu. Necháme do druhého dne v lednici ztuhnout.

 

 

Kakaová bublanina s třešněmi

 

200 g hladké mouky

100 g  moučkového cukru

70 g tuku

1 vejce

200 ml mléka

0,5 balíčku prášku do pečiva

1 PL kakaa

400 g třešní nebo jahod

 

Cukr a vejce vyšleháme, přidáme vlažné mléko, rozehřátý tuk a kakao. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva, těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku, poklademe vypeckovanými třešněmi a upečeme v mírně vyhřáté troubě. Pocukrujeme.

 

Zdroj: Knihovnička receptů

 

 

Piškotová bublanina       

 

3 vejce

polohrubá mouka (váhy 3 vajec)

cukr krupice (váha 3 vajec)

 

Z bílků ušleháme sníh a přidáme cukr. Žloutky šleháme se 3 lžícemi horké vody a vmícháme mouku. Vše smícháme, přidáme ovoce a upečeme dorůžova na 200°C

 

 

Žravé řezy s mandarinkami               

 

4 vejce

120 g krupicového cukru

1 vanilkový cukr

1 lžička citrónové kůry

120 g polohrubé mouky

1 lžička prášku do pečení

náplň:

2 mandarinkové kompoty

1 kelímek šlehačky

2 zakysané smetany

2 lžíce krupicového cukru

1 ztužovač šlehačky

želé:

2 vanilkové pudinky

šťáva z mandarinek + voda do 750 ml

2 lžíce krupicového cukru

 

Vyšleháme cukry s vejci a po lžičkách přidáváme mouku s práškem do pečiva a citrónovou kůrou. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme na 180 °C dorůžova.

Šlehačku se ztužovačem ušleháme a přidáme smetany s cukrem a na konec ovoce. Rozetřeme na vychladlý piškot. Uvaříme pudinky a natřeme na šlehačku. Vychladíme.

 

Zdroj: Snadné vaření

 

 

Broskvové řezy

 

1 listové těsto

250 g měkkého tvarohu

250 g šlehačky

200 g zakysané smetany

1 vanilkový cukr

4 lžíce moučkového cukru

1 broskvový kompot (420 g)

1 a ½ sáčku želatinového ztužovače

 

Těsto rozdělíme na polovinu, vyválíme na velkost plechu, potřeme vejcem a upečeme  10 minut na 225°C. Broskve pokrájíme. Vyšleháme tvaroh s cukrem, šlehačkou a zakysanou smetanou.  Ztužovač a 150 ml kompotové šťávy  šleháme asi půl minuty, po lžících přidáváme tvarohovou hmotu a vymícháme, nakonec přidáme broskve. Tuto hmotu natřeme na upečený plát těsta a přikryjeme druhým plátem, zlehka přimáčkneme.Dáme ztuhnout do ledničky Před podáváním pokrájíme a pocukrujeme.

 

Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz

 

 

Obrácený švestkový koláč  

 

200 g Hery

2 vejce

220 g cukru krupice

kůra z 1 citrónu

330 g hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva

špetka soli

150 ml mléka

5 lžic másla

120 g třtinového cukru

švestky

 

Švestky rozpůlíme. Na plech dáme máslo a necháme rozehřát v troubě. Do máslem zalitého plechu nasypeme tmavý cukr a na něj poklademe řeznou stranou švestky jednu vedle druhé. V míse vyšleháme heru, vejce, cukr a kůru a přisypáváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí a mléko (můžeme dát víc mléka) Pomalu natřeme na švestky a pečeme v troubě asi 30 minut na 180 °C. Necháme asi 10 minut vychladnout a pak vyklopíme.

 

Zdroj:  www.mamincinyrecetpy.cz

 

 

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

 

250 g hladké mouky

75 g krupicového cukru

1 vanilkový cukr

špetka soli

na špičku nože kypřícího prášku

125 g másla

1 vejce

na švestkovou náplň:

750 g švestek

250 ml mléka

3 vejce

2 lžíce hladké mouky

1 vanilkový pudink

250 g smetany

60 g másla

100 g cukru

 

Mouku, oba cukry, sůl, prášek do pečiva, máslo a vejce zpracujeme do hladké hmoty, rozdělíme na poloviny. Dortovou formu vymažeme máslem. Polovinu těsta vyválíme a rozprostřeme po dně. Ze zbytku vytvarujeme okraje.Švestky rozložíme na těsto. Ve 4 lžících mléka rozšleháme vejce, mouku a pudink. Zbylé mléko smícháme se smetanou, máslem a cukrem a přivedeme k varu. Vlijeme rozmíchaný pudink a povaříme do zhoustnutí. Pudinkem zalijeme švestky a pečeme v troubě si hodinu na 175 °C

 

Zdroj:  Apetit

 

 

Tvarohový koláč s ostružinami       

 

170 g polohrubé mouky

125 g másla

125 g tvarohu

125 g cukru krupice

ovoce (ostružiny, maliny, rybíz, borůvky…)

2 vejce

½ prášku do pečiva

½ vanilkového cukru

2 lžíce mléka

kůra z půlky citronu

 

Máslo vyšleháme s cukrem dopěny. Postupně přidáváme žloutky. Vetřeme tvaroh, vanilku a kůru, zředíme mlékem.  Smícháme mouku s práškem do pečiva a přidáme. Nakonec zlehka vmícháme sníh. Vlijeme do máslem vymazané a strouhánkou vysypané formy a posypeme ovocem obaleným v moučkovém cukru. Pečeme  na 160 C°asi 30 minut.

 

Zdroj: Apetit

 

 

Kakaové řezy s tvarohem a s jablky       

 

těsto:

300 g hladké mouky

50 g cukru krystalu

50 g kakaa

1 prášek do pečiva

120 g hery

1 vejce

náplň:

2 tvarohy

2 vejce

2 dl mléka

3/4 hrnku cukru

na posypání:

4 nastrouhaná jablka

1 skořicový cukr

rozinky, mandlové lupínky, kokosové lupínky, rum

 

Smícháme mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva, přidáme heru a vejce. Utvořenou žmolenku vsypeme na plech velikosti 30 x 40 cm vyloženou pečícím papírem. Posypeme jablky, skořicovým cukrem, rozinkami, mandlemi a kokosem. Pokapeme rumem. Pečeme na 170 °C asi 20 minut.

 

Zdroj:  www.mamincinyrecetpy.cz

 

 

Koláč s volskými oky       

 

30 dkg polohrubé mouky

10 dkg cukru moučky

10 dkg hery

1/2 prášku do pečiva

1 lžíce oleje

kapka mléka

1 vejce

1/2 vanilkového cukru

maková náplň

tvarohová náplň

meruňky

 

Mouku, cukry, heru, prášek do pečiva, vejce, olej a mléko smícháme na těsto a dáme krátce odpočnout do lednice. Pak vyválíme a položíme na vymazanou koláčovou formu.  Na těsto namažeme makovou náplň. Do tvarohu vmícháme cukr, trochu vanilkového pudinku, žloutek a utvoříme na makové náplni tvar vejce (dobře to jde položíme-li na náplň vykrajovátko na cukroví ) a na něj položíme půlku meruňky. Dáme péct do trouby asi na 170 °C  30 minut.

 

 

Rebarborový koláč s jahodami         

 

těsto:

300 g hladké mouky

200 g hery

100 g moučkového cukru

1 vejce

náplň:

500 g tvarohu

150 g cukru krupice

2 vejce

špetka muškátového květu

300 g rebarbory

150 g jahod

70 g mandlových lupínků

 

Všechny suroviny na těsto spojíme a dáme na hodinu do lednice. Plech potřeme tukem a těsto namačkáme na plech, uhladíme válečkem. Tvaroh, cukr a vejce smícháme a lehce ochutíme muškátem, natřeme na rozválené těsto a zasypeme oloupanou a nakrájenou rebarborou, pak přidáme jahody a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme na 180°C asi 30 minut. Po upečení posypeme cukrem.

 

Zdroj: Knihovnička receptů

 

 

Buchta Orgasmus       

 

1,5 hrnku polohrubé mouky

1,5 hrnku cukru krupice

2 vejce

1 prášek do pečiva

2 lžičky sody

1 ananasový kompot (menší)

krém:

2 pomazánková másla (200 g)

2 kupované vanilkové pudinky v kelímku nebo pudinkový prášek uvařený ve 400 ml mléka

2 lžíce cukru krupice

2 vanilkové cukry

ořechy

čokoláda

 

Na těsto vyšleháme vejce s cukrem a pomalu zašleháváme ostatní ingredience. Nakonec vlijeme rozmixovaný kompot i se šťávou. Vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme dozlatova. Na náplň vyšleháme pudink, másla a cukry. Natřeme na vychladlý korpus. Náplň posypeme nasekanými nebo pomletými ořechy. Pokapeme čokoládou. Necháme uležet do druhého dne.

 

Zdroj: Hana Kopřivová

 

 

Krtkovy řezy       

 

těsto:

320 g hladké mouky

180 g cukru krupice

3 vejce

3 lžíce kakaa

200 ml oleje

200 ml mléka

1 prášek do pečiva

krém:

1 tvaroh v alobalu

2 zakysané smetany (400 ml celkem)

250 ml smetany ke šlehání

100 g čokolády na vaření

1 vanilkový cukr

uvařený pudink (250 ml mléka + 1 1/2 balíčku vanilkového(banánového)pudinku, 4 lžíce cukru

4 banány

 

Na těsto vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a po částech přidáme olej a mléko, smícháme kakao s moukou a práškem do pečiva a zašleháme do těsta, nakonec lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu a pečeme na 160 °C asi 30 minut. Na krém vyšleháme tvaroh se zakysanými smetanami, vychladlý pudink, najemno nastrouhanou čokoládu a vanilkový cukr. Nakonec vyšleháme smetanu a lehce ji vetřeme do krému.

Upečené a zchladlé těsto vydlabeme, ale ne až na dno! Po stranách necháme asi centimetrové okraje. Vydlabané těsto si odložíme. Na těsto položíme rozpůlené banány a rozetřeme na ně krém. Na krém rozdrobíme vydlabané těsto a necháme uležet v lednici.

 

Zdroj: www.mimibazar.cz

 

 

Luxusní jahodové řezy       

 

Těsto:

5  vajec

20 dkg cukru krupice

100 ml vody

100 ml oleje

25 dkg polohrubé mouky

1/2 prášku do pečiva

náplň:

jahody (nebo jiné ovoce)

1 l mléka

3 vanilkové pudinky (dělala jsem 2 kokosové + 1 vanilkový)

1 vanilkový cukr

4 lžíce cukru

1 lžíce másla

2 zakysané smetany+cukr dle chuti

2 šlehačky

2 ztužovače šlehaček

čokoláda na posypání

 

Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, vodu a mouku s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme na 180 °C  15 - 20 minut. Na vychladlý piškot naskládáme jakékoliv ovoce (i z mrazáku nebo zavařený) Na krém uvaříme v mléce, pudinky s vanilkovým cukrem a 4 lžícemi krupicového cukru. Do horkého vmícháme máslo. Po vychladnutí přidáme zakysané smetany a cukr. Natřeme na piškot s ovocem. Vyšleháme dvě šlehačky se ztužovači a naneseme na pudinkový krém. Nakonec posypeme čokoládou. Necháme uležet v lednici nejlépe do druhého dne.

 

Zdroj: www.mimibazar.cz

 

 

Třešňová bublanina       

 

4 vejce

1 hrnek cukru krupice

3 hrnky polohrubé mouky

1 lžíce prášku do pečiva

1/2 hrnku oleje

1/2 hrnku vlažné vody

500 g třešní

 

Z bílků ušleháme tuhý sníh , postupně do něj zašleháváme cukr a žloutky. Přidáme mouku s práškem do pečiva a olej a promícháme, podle potřeby přidáváme do těsta vodu, aby bylo husté, ale tekuté. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, posypeme třešněmi a pečeme asi 20 minut na |180 °C. Upečené pocukrujeme.

 

 

Ovocná kefírová buchta       

 

1 1/2 hrnku hrubé mouky

1 1/2 hrnku polohrubé mouky

1 hrnek cukru krupice

3/4 hrnku oleje

2 vejce

1 prášek do pečiva

2 hrnky kefíru (podmáslí)

5 lžic kokosu

ovoce

Drobenka:

1/2 hrnku mouky (polohrubé)

1/2 hrnku cukru moučky

1 lžička skořice

70 g másla

 

Mouky, curk, prášek do pečiva a kokos smícháme a přilijeme tekuté přísady: olej, vejce, kefír. Vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme na 180°C asi 35 minut.

 

Zdroj: www.recepty.cz

 

 

Osvěžující koláč s jahodami            

 

těsto:

6 lžic polohrubé mouky

6 lžic cukru krupice

6 lžic mléka

6 lžic oleje

1 lžíce kakaa

2 vejce

víc než polovinu prášku do pečiva

náplň:

1 tvaroh

1/2 másla

75 g cukru moučky

1 vanilkový cukr

trochu rumu

ovoce

želé (použila jsem ovocné želé Dr. Oetker - jahodový)

 

Na těsto smícháme všechny suroviny a nalijeme do vymazané a vysypané formy (těsto by vyšlo i na menší plech). Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 - 20 minut na 200°C. Smícháme tvaroh, změklé máslo, cukry, podle chuti rum a namažeme na vychladlý korpus. Naskládáme nakrájené jahody a polijeme želatinou připravenou dle návodu. Necháme zatuhnout a vychladit v lednici.

 

Zdroj: www.mimibazar.cz

 

 

Boží mroží řezy       

 

těsto:

300 g polohrubé mouky

100 g cukru krupice

1,5 dl oleje

2 vejce

5 lžic kakaa

250 ml vody

1 prášek do pečiva

náplň:

1 l bílého jogurtu

1 l ovoce (jahody, maliny, borůvky...)

cukr dle chuti

2 balení želatiny (dobrou zkušenost mám s želatinou Dr. Oetker - buď v plátcích nebo drcenou)

čokoláda

 

Na těsto smícháme sypké přísady a pak přilijeme tekuté. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme. Ovoce rozmixujeme a smícháme s jogurtem, osladíme a přidáme želatinu připravenou dle návodu. Jak začne směs tuhnout vlijeme ji na upečený korpus. Pokapeme rozpuštěnou čokoládou a necháme v lednici do druhého dne pořádně zatuhnout.

 

Zdroj: www.mimibazar.cz

 

 

Clafoutis       

(francouzská bublanina)

 

125 g cukru krupice

80 g hladké mouky

4 vejce + 2 žloutky

50 ml mléka

70 ml smetany ke šlehání

1 prášek do pečiva

(1 lžíce kakaa - nemusí být)

50 g nastrouhané čokolády (dala jsem bílou)

třešně

 

Omyté třešně rozložíme na menší plech. Zvlášť v míse smícháme sypké ingredience (cukr, mouka,kakao, prášek do pečiva) a postupně přidáme vejce a žloutky, mléko, smetanu a dobře promícháme. Těsto nalijeme na třešně a povrch posypeme strouhanou čokoládou. Pečeme 35 - 40 minut na 180 °C .

 

Zdroj: Knihovnička receptů

 

 

Obrácený meruňkový koláč       

 

1/2 kg meruňek

2 lžíce cukru krystalu

1 vanilkový cukr

80 g másla nebo hery

100 g cukru moučky

150 g polohrubé mouky

2 vejce

1 dl mléke

1 lžička prášku do pečiva

 

Meruňky rozpůlíme a rozložíme na dno vymazané koláčové formy, ovoce posypeme cukrem krystalem a vanilkovým cukrem. Změklý tuk vyšleháme s polovinou cukru do pěny, potom zašleháme žloutky. Přidáme mouku s práškem do pečiva a mléko. Z bílku, soli a zbytku cukru vyšleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do těsta. Nalijeme na meruňky a pečeme v troubě na 180°C asi 30 minut. Necháme krátce zchladnout a vyklopíme na tác. Podáváme teplé nebo studené s kopečkem zakysané smetany (dobrý je i s kopečkem hutného jogurtu).

 

Zdroj: Překvapení

 

 

Sachr řezy z jablek       

 

250 g hladké mouky

300 g cukru

300 g jemně nastrouhaných jablek

100 g rozpuštěného tuku

40 g kakaa

3 vejce

1 prášek do pečiva

marmeláda (nejlépe nějaká pikantní)

čokoládová poleva

ořechy na ozdobu

 

Tuk, cukr a vejce ušleháme, vmícháme mouku s kakaem a s práškem do pečiva. Jablka nastrouháme a opatrně přimícháme do těsta. Vlijeme do vymazaného a vysypaného menšího plechu. Pečeme asi 35 minut. Potřeme marmeládou, rozpuštěnou čokoládovou polevou a posypeme nasekanými ořechy.

 

Zdroj: Pošli recept!

 

 

Řezy čoko pim´s       

 

těsto:

8 bílků

špetka soli

25 dkg cukru krupice

6 žloutků

10 dkg hrubě nasekaných ořechů

10 dkg kokosu

5 dkg rozinek

1 lžíce kakaa

1 prášek do pečiva

náplň:

plechovka broskví (850 ml)

2 vanilkové pudinky

4 lžíce cukru krupice

2 žloutky

20 dkg másla

2 balíčky čoko pim´s

trochu rumu

1 želatinu

 

Bílky vyšleháme se špetkou soli a cukrem, pak zašleháme žloutky a nakonec opatrně vmícháme ořechy, kokos, rozinky, kakao a prášek do pečiva. Dáme na pečícím papírem vyložený vyšší plech a pečeme na 170 °C asi 25 minut. Na náplň si připravíme pudink: šťávu z broskví dolijeme do 500 ml vodou, přidáme cukr a dáme vařit. Do 200 ml vody dáme 2 sáčky vanilkového pudinku a 2 žloutky a vlijeme do vařícího sirupu. Pudink necháme vychladnout. Vyšleháme máslo s 2 lžícemi moučkového cukru a opatrně do něho po lžících všleháme pudink. Na těsto dáme půlku této pudinkové náplně, poklademe čokopiškoty čokoládou dolů a můžeme je pokapat rumem. Přikryjeme druhou polovinou náplně. Náplň přikryjeme nakrájenými broskvemi a polijeme želatinou připravenou dle návodu. Necháme uležet přes noc, aby měly piškoty šanci trošku změknout.

 

Zdroj: www.mimibazar.cz

 

 

Švestkový koláč z dvojího těsta       

 

těsto I:

110 g hladké mouky

1 vejce

40 g cukru

40 g másla

1 vanilkový cukr

špetka soli

těsto II:

2 vejce

75 g hladké mouky

75 g cukru

1 lžička prášku do pečiva

krém:

2 kelímky zakysané smetany

5 vejce

100 g cukru

100 g hladké mouky

50 g rozpuštěného másla

2 kelímky šlehačky

drobenka:

120 g polohrubé mouky

25 g mletých mandlí (ořechů)

75 g cukru

1 lžička skořice

75 g másla

švestky

 

Koláč je sice trochu pracnější, zato se vám odvděčí lahodnou chutí.

Suroviny jsou propočítány do dortové formy. Pokud budeme dělat řezy do menšího plechu musíme poměr surovin zvětšit.

Připravíme první těsto smícháním všech surovin .(pokud dáme na plech,přidáme alespoň polovinu másla a polovinu mouky) Vyložíme pečícím papírem a na dno namačkáme těsto (papír jsem nedala a nic zvláštního se nestalo :-) propícháme na několika místech vidličkou a pečeme 10 minut na 180 °C.

Mezitím si připravíme piškotové těsto : žloutky ušleháme s cukrem do pěny, přidáme mouku a prášek do pečiva. Do bílků dáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Lehce vmícháme do žloutkového těsta (na plech uděláme z dávky a půl). Upečené první těsto potřeme marmeládou nebo povidlím, nalijeme piškotové těsto a pečeme asi 20 minut. Na krém rozšleháme vejce s cukrem, přidáme zakysané smetany, zasypeme moukou, přidáme máslo a lehce našlehanou šlehačku (krému je hodně a tak stačí jedna dávky i na plech). Na upečené těsto naskládáme vypeckované švestky vedle sebe. Zalijeme krémem a pečeme asi 15 minut. Po 15 minutách přidáme připravenou drobenku a pečeme ještě 35 minut.

 

Zdroj: www.mimibazar.cz

 

 

Švestkový koláč s kokosovým krémem       

 

těsto:

150 g tvarohu

75 g cukru moučky

6 lžic mléka

6 lžic oleje

1 vanilkový cukr

300 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

náplň:

švestky

kokosový krém

4 žloutky

100 g cukru moučky

250 g zakysané smetany

100 g kokosu

 

Smícháme tvaroh, cukr, mléko, olej a vanilkový cukr a pomalu přidáváme mouku s práškem do pečiva. Těsto namačkáme na plech a poklademe rozpůlenými švestkami. Švestky potřeme kokosovým krémem. Utřeme žloutky s cukrem a přidáme smetanu a kokos. Přelijeme švestky a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1/2 hodiny.

 

Zdroj: www.mimibazar.cz

 

 

Pomerančové řezy       

(31.1.2010)

 

4 vejce

2 lžíce cukru krystalu

2 lžíce oleje

1 lžička prášku do pečiva

14 lžic polohrubé mouky

1/2 pomeranče

náplň:

1 1/2 pomeranče

1 smetana ke šlehání

2 lžíce cukru krystalu

1 želatinový ztužovač dr. Oetker za studena

 

Žloutky s cukrem ušleháme, přidáme mouku s práškem do pečiva, olej a drobně nasekaný pomeranč (odblaněný) i se šťávou. Nakonec vmícháme tuhý sníh, naneseme na pečícím papírem vyložený plech a pečeme asi 12 minut na 200 °C. Upečené těsto necháme zchladnout a odstraníme z něho papír. Na krém vyšleháme šlehačku s cukrem dotuha , ztužovač použijeme dle návodu, smícháme se šlehačkou a přidáme nakrájený pomeranč (opět lépe odblanit). Těsto rozkrojíme napůl, Na jednu stranu namažeme náplň a přiklopíme druhou polovinou piškotu. Necháme odležet do druhého dne v lednici. Před podáváním pocukrujeme.

 

 

Kiwi řezy       

(1.2.2010)

 

4 vejce

250 g cukru krupice

10 lžic horké vody

10 lžic oleje

250 g hladké mouky

1/2 prášku do pečiva

krém:

250 ml smetany ke šlehání

1 vanilkový cukr

250 g jogurtu

pudinková poleva:

1/2 l vody

1 vanilkový cukr

1 dl kiwi sirupu

6 kiwi

 

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme po lžících horkou vodu a olej, přisypeme mouku s práškem do pečiva a vlijeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Pečeme na 180 °C asi 15 minut. Mezitím si připravíme pudink, necháme zchladnout. Vyšleháme šlehačku s cukrem (můžeme přidat ztužovač ) a přimícháme jogurt, namažeme na vychladlý piškot, na krém rozložíme oloupané a nakrájené kiwi. Zalijeme vychladlým pudinkem a uložíme do druhého dne do lednice.

 

Zdroj: Lenka Smetáková

 

 

Borůvkovec       

(15.2.2010)

 

těsto:

3 žloutky

120 g cukru krupice

300 g hladké mouky

200 g hery

1 prášek do pečiva

náplň:

perník na strouhání

citronová šťáva z půlky citronu

6 lžic nemletého maku

1 vanilkový cukr

trochu skořice

6 lžic smetany

borůvky

drobenka:

stejné množství másla, hrubé mouky, krupicového cukru

 

V misce prošleháme žloutky s cukrem do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva, nakrájenou heru a propracujeme prsty v drobivou těstovou směs. Naneseme na plech a upěchujeme prsty ve stejnoměrnou plochu. (použila jsem plech o velikosti 36 x 33 a těsta bylo tak akorát) Plech se nemusí vymazávat, těsto je dostatečně mastné. Na těsto nastrouháme ve slabé vrstvě tvrdý perník (pokud nám zbyly perníčky z vánoc tak je alespoň zužitkujeme) pokapeme citronovou šťávou, další vrstva je maková, nemletý pak potom pokropíme smetanou a posypeme vanilkovým cukrem a lehce poprášíme skořicí. Nakonec vrstva borůvek (čerstvé, mražené nebo zavařené - ty musíme nechat okapat), které posypeme drobenkou vytvořenou ze stejného množství másla, cukru a mouky (dala jsem vše po 180g a ještě mi zbyla, v lednici vydrží do dalšího kuchtění). Pečeme na 180 °C 40 minut.

 

Zdroj: www.gurmanka.cz

 

 

Perníková buchta s jablky       

(19.4.2010)

 

4 vejce

1 hrnek krupicového cukru

2 hrnky polohrubé mouky

1 sáček kypřícího prášku do perníku

1/2 lžičky mleté skořice

1 lžíce kakaa

1/2 hrnku slunečnicového oleje

4 hrnky oloupaných a na kostičky nakrájených jablek

1 hrst nasekaných vlašských ořechů

1 hrst sušených švestek

 

V míse vyšleháme vejce s cukrem, přidáme mouku s kypřícím práškem, skořicí, kakao, olej a promícháme( můžeme přidat trošku mléka na rozředění - asi 2 lžíce), zapracujeme jablka, ořechy a nakrájené švestky ( švestky jsem neměla a tak jsem dala hrst sušených meruněk - taky dobrý). Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 30 minut na 170 °C.

 

Zdroj: Apetit 5/2010

 

 

Křehký borůvkový koláč       

(22.4.2010)

 

těsto:

300 g polohrubé mouky

2 lžičky prášku do pečiva

100 g cukru moučky

1 vanilkový cukr

2 vejce

100 g másla

náplň:

2 tvarohy

125 g cukru moučky

2 vanilkové cukry

1 lžička citronové kůry

2 sáčky vanilkového pudinku

250 ml smetany ke šlehání

400 g borůvek

 

Mouky smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukry, vejce a tuhé máslo. Vypracujeme jemné těsto, přeneseme na plech a vyválíme (případně vytlačíme prsty) hodně natenko. Na několika místech propícháme těsto vidličkou a pečeme na 180 °C  12 minut. Tvaroh utřeme s citronovou kůrou, cukry a pudinkem. Opatrně vmícháme našlehanou šlehačku a borůvky. Předpečený korpus potřeme tvarohovou náplní a pečeme ještě asi 30 minut na 150 °C. Po vychladnutí sypeme cukrem.

 

Zdroj: Katka 2003

 

 

Tvarohový koláč z drobenky s ovocem       

(12.5.2010)

 

1 hrnek polohrubé mouky

1/2 hrnku moučkového cukru

100 g másla

1/2 sáčku prášku do pečiva

náplň:

500 g tvarohu v kostce

1 zakysaná smetana

200 ml mléka

1/2 hrnku moučkového cukru

1 vanilkový cukr

1 vanilkový pudinkový prášek

150 g směsi lesního ovoce (i mražené)

 

Dortovou formu nebo menší plech vyložíme pečícím papírem. Z mouky, cukru, másla a prášku do pečiva vypracujeme drobenku a asi 2/3 nasypeme na dno formy. Smícháme suroviny na náplň a naneseme na drobenku, zasypeme zbytkem sypké směsi a pečeme v troubě předehřátou na 180 °C asi 45 minut.

 

Zdroj: Apetit 5/2010

 

 

Rychlé nugátové řezy s broskvemi       

(17.5.2010)

 

těsto:

250 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

150 g cukru krupice

2 vejce

150 g oleje

7 lžic mléka

na náplň a ozdobu:

1 velká plechovka půlených broskví

200 g Nuttelly

100 g meruňkové zavařeniny

čokoládová poleva

 

Suroviny na těsto smícháme a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Z broskve nakrájíme vějířky (vždy dva řezy nedokrojíme a ukrojíme až třetí řez, rozevřeme). Narovnáme na plech, do mezer mezi vějířky naklademe lžící malé kopečky Nutelly. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C asi 30 minut. Jakmile máme upečeno, vytáhneme a meruňkovou zavařeninou potřeme povadlé broskvové vějířky. Dozdobíme čokoládovou polevou.

 

Zdroj: Knihovnička Receptů

 

 

Jahodové kostky       

(2.7.2010)

 

na těsto:

4 vejce

20 dkg cukru krupice

20 dkg polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

1 dcl oleje

5 lžic horké vody

náplň:

20 dkg jahod

1 šlehačka

1 želatinový ztužovač (od Dr. Oetkera)

cukr dle chuti

1 červená želatina

 

Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny a pak zašleháme horkou vodu. Přidáme olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vlijeme do vymazaného a vysypaného hlubšího plechu a upečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C. Necháme zchladnout. 

Ušleháme šlehačku do tuha. Jahody rozmixujeme s cukrem a pomalu smícháme se šlehačkou a přidáme ztužovač dle návodu na obalu. Natřeme na vychladlý piškot. Želatinu připravíme dle návodu (osvědčila se mi červená želatina s jahodovou příchutí - prodává Kaufland) a vlijeme na jahodový podklad. Necháme v lednici pořádně zatuhnout, nejlépe přes noc.

 

Zdroj: z části www.mimibazar.cz

 

 

Švestkový koláč s mákem       

(31.7.2010)

 

těsto:

100 g hladké mouky

50 g změklého másla

1 lžíce cukru krupice

1 lžíce vody

na náplň:

65 g změklého másla

85 g moučkového cukru

3 žloutky

150 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

250 g hotové makové náplně

kůra z jednoho citronu

šťáva z poloviny citronu

1 lžíce povidel

na ozdobu:

400 g švestek

1 lžíce cukru krystalu

1/2 lžičky mleté skořice

2 lžíce marmelády rybízové (dala jsem brusinky)

 

Z mouky, másla, cukru a vody vypracujeme těsto. Namačkáme do dortové formy i do boků, propícháme vidličkou a pečeme asi 7 minut na 190 °C. Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme po jednom žloutky, 3 lžíce vody, mouku smíchanou s práškem do pečiva a makovou náplň, nakonec vmícháme kůru a šťávu z citronu. Upečený zchladlý korpus potřeme povidly a naneseme na něj makovou náplň. Švestkami hustě poklademe koláč, posypeme cukrem a skořicí a pečeme asi hodinu. Pokud máme pocit, že se nám švestky začínají připalovat, zakryjeme vršek alobalem. Až koláč trošku vychladne potřeme švestky horkou marmeládou a poprášíme cukrem.

Tak tenhle koláč je naprosto famózní! Křupavý spodek, u nás tolik oblíbená maková náplň a ty švestky se skořicí... lahoda.

 

Zdroj: apetit 8/2010

 

 

Rybízový koláč s drobenkou       

(9.8.2010)

 

těsto na koláč:                       poměr na plech:

300 g polohrubé mouky                400 g

5 lžic cukru krystalu                     6,5 lžic

125 g másla                               20 g másla

1 hrnek mléka                        1 hrnek mléka

1 vejce                                           2 vejce

1 lžička prášku do pečiva          1,5 lžičky

náplň:

2 tvarohy

2 vejce

4 lžíce cukru moučky

rybíz

drobenka na koláč:                 poměr na plech:

3 lžíce hrubé mouky                        4 lžíce

2 lžíce cukru krupice                       3 lžíce

1 lžíce másla                                   1,5 lžíce

 

Suroviny na těsto smícháme a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech (koláčovou formu). Z tvarohu, vejce a cukru připravíme směs, kterou lžící opatrně přeneseme na syrové těsto. Posypeme přebraným rybízem a pocukrujeme. Nakonec posypeme drobenkou. Pečeme na 170 °C asi hodinu.

 

Zdroj: Katka

 

 

Angreštový koláč       

(23.8.2010)

 

těsto:

130 g másla

130 g cukru

2 vejce

300 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

náplň:

2 tvarohy

2 dl mléka

1/2 dl oleje

80 g cukru

1 vanilkový cukr

1 vanilkový pudink

2 žloutky

drobenka:

100 g másla

100 g hrubé mouky

100 g pískového cukru

angrešt

 

Na těsto zpracujeme máslo s cukrem, přišleháme vejce a mouku s práškem do pečiva. Těsto namačkáme do vymazané koláčové formy - namačkáme i do krajů. Smícháme všechny suroviny na náplň a vlijeme na těsto. Pečeme v troubě na 160 °C asi 10 minut. Na předpečený koláč vsypeme angrešt a pokryjeme drobenkou. Pečeme dozlatava a do ztuhnutí.

 

Zdroj: www.mimibazar.cz

 

 

Angreštová buchta       

(18.11.2010)

 

2 vejce

2 lžíce kakaa

25 dkg cukru moučky

40 dkg polohrubé mouky

14 dkg rozpuštěné Hery

1 lžíce sody

1/2 lžičky skořice

1 velká sklenice zavařeného angreštu (slitého)

 

Všechny suroviny ušleháme, na závěr vsypeme angrešt a lehce promícháme. Vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu a pečeme na 180 °C asi 1/2 hodiny.

 

Zdroj: rodinný recept

 

 

Hruškový sen       

(15.5.2011)

 

korpus:

4 žloutky

100 g oleje

200 g cukru

250 g hladké mouky

1 prášek do pečiva

1 hrnek horké vody

3 lžíce kakaa

náplň:

kompotované hrušky

2 zakysané smetay

2 smetany ke šlehání

2 tvarohy

1 želatina

3 lžíce cukru moučky

skořicový cukr

 

Ušleháme žloutky s cukrem do pěny, přilijeme olej, mouka smíchaná s práškem do pečiva, kakao a horkou vodu, nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků.

Vlijeme do vymazaného a vysypaného vyššího plechu. Pečeme při 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme vychladit. Poklademe plátky nakrájených hrušek.

Ušleháme smetanu, přidáme zakysanou smetanu, tvarohy a cukr, dle návodu připravíme želatinu a smícháme s náplní. Natřeme na hrušky, posypeme skořicovým cukrem a necháme v lednici zatuhnout.

 

Zdroj: www.mimibazar.cz

 

 

Jahodové řezy       

(26.7.2011)

 

5 vajec

20 dkg cukru krupice

20 dkg polohrubé mouky

náplň:

500 g jahod

3 smetany ke šlehání

2 želatinové ztužovače Dr.Oetker

Na závěr:

2 červené želatiny

900 ml vody

cukr

 

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme cukr, žloutky a nakonec lehce zašleháme polohrubou mouku (já ještě přidala do mouky polovinu prášku do pečiva). Pečeme na vymazaném a hrubou moukou vysypaném plechu. Jahody rozmixujeme, šlehačky vyšleháme dotuha a smícháme s jahodami, a podle návodu přidáme ztužovače. Naneseme na piškot a necháme zatuhnout v chladu. Připravíme si želatinu podle návodu z 900 ml vody a cukru dle chuti a vlijeme na řezy. Opět necháme zatuhnout a pak už papkáme.

 

Zdroj: www.mimibazar.cz

 

 

Banánové řezy       

(5.2.2012)

 

Těsto:

5 vajec

5 lžic krupicového cukru

špetka soli

7 lžic polohrubé mouky

1/2 prášku do pečiva

3 lžíce oleje

4 lžíce horké vody

2 lžíce kakaa

Krém:

2 pomazánková másla bez příchutě

1 vaničkový tvaroh

250 ml smetany ke šlehání

3 vanilkové cukry

2-3 lžíce cukru moučky

Dále:

5 banánů

1 balení dětských piškotů

250ml uvařené silnější kávy

100 g čokolády nebo margotku

 

Na těsto vyšleháme z 5 bílků, 5 lžic cukru krupice a špetky soli tuhý sníh. Přidáváme postupně za stálého šlehání na nejnižší stupeň 5 žloutků, horkou vodu a olej. Nakonec lehce vmícháme mouku s práškem do pečiva a kakao. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme při 180 °C asi 15 minut

Na krém důkladně vyšleháme pomazánková másla s cukrem a s tvarohem a jemně vmícháme ušlehanou šlehačku.

Na upečený a vychladlý korpus naneseme třetinu krému, rozložíme kolečka banánů těsně vedle sebe, natřeme druhou třetinu krému. Uvaříme hrnek silné kávy a necháme vychladnout. Do kávy namáčíme piškoty a uložíme vedle sebe na krém. Nahoru rozetřeme zbytek krému a posypeme postrouhanou čokoládou nebo margotkou.  Řezy necháme do druhého dne uležet v lednici.

 

Zdroj: www.mimibazar.cz

 

 

Švestkový koláč dvoudecák       

(20.5.2012)

 

2 dl polohrubé mouky

2 dl hrubé mouky

2 dl pískového cukru

2 dl kyselého mléka (kyška, kefír, zakysaná smetana...)

1 dl oleje

1 vejce

1/2 prášku do pečiva

švestky

na drobenku:

2 dl hrubé mouky

2 dl krupicového cukru

100 g másla

 

Všechny suroviny smícháme dohromady a těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Poklademe vypeckovanými švestkami a bohatě posypeme drobenkou. Pečeme při 170 °C asi půl hodiny.

 

 

Broskvové himaláje       

(2.9.2012)

 

1. těsto:

1 prášek do pečiva

2 hrnky hladké mouky

1 hrnek krupicového cukru

1 hrnek vlažného mléka

1/2 hrnku oleje

2 vejce

kapka rumu

2. těsto:

2 tvarohy

1 vanilkový cukr

1 hrnek moučkového cukru

1 vanilkový pudink

2 vejce

1 hrnek mléka

ovoce (broskve, nektarinky...)

 

Na první těsto vyšleháme celé vejce s cukrem, přidáme olej, přisypáváme mouku s práškem do pečiva a lijeme mléko, zakápneme rumem kvůli vůni. Na druhé těsto smícháme všechny ingredience v řídké těsto. Plech vyložíme pečícím papírem, nalijeme polovinu prvního těsto, zalijeme celým druhým těstem a poklademe kousky ovoce. Nakonec nalijeme zbytek prvního těsta. Pečeme při 150 °C asi hodinu. Zkoušíme špejlí, zda je upečeno...

 

Zdroj: www.mimibazar.cz

 

 

Jablkové medové řezy       

(24.10.2012)

 

400 g polohrubé mouky

250 g práškového cukru

100 g medu

60 g másla

3 vejce

300 g nastrouhaných jablek

60 g nasekaných ořechů

2 lžíce kakaa

půl lžičky skořice

1 prášek do pečiva

 

Vejce, med, cukr, skořici a kakao dobře rozmícháme, přidáme jablka, nasekané ořechy, rozpuštěné máslo a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pečeme na plechu vyloženým pečícím papírem. Upečený plát vyklopíme a posypeme cukrem.

 

 

Makové řezy se švestkami       

(18.9.2013)

 

700 g švestek

100 g mletého máku

200 g hladké mouky

1/2 prášku do pečiva

3 vejce

180 g cukru moučky

100 g Hery

200 ml mléka

drobenka:

70 g hrubé mouky

50 g cukru krupice

40 g másla

 

Mák nasypeme do poloviny horkého mléka a krátce povaříme, necháme vychladnout. Hrubou mouku, cukr krupice a heru promneme a drobenku uložíme do chladna.

Změklou heru utřeme s polovinou cukru a postupně zašleháme žloutky. Do směsi vmícháme vlažný mák, zbylé mléko a mouku s práškem do pečiva. Z bílků a druhé poloviny cukru ušleháme tuhý sní a vmícháme do těsta. Vyšší plech vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a vylijeme těstem. Hustě pokryjeme povrch půlkami švestek a posypeme drobenkou. Plech vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme do růžova. 

 

Zdroj: www.chutastyl.cz

 

 

Kefírová buchta s hroznovým vínem       

(27.9.2013)

 

2 1/2 hrnku polohrubé mouky

2 1/2 hrnku podmáslí (nebo kefíru)

1 1/4 hrnku cukru moučky

2 vejce

1/2 hrnku oleje

1/2 prášku dopečiva

1/2 prášku do perníku

3 lžíce kakaa

nasekané ořechy

1 lžička rumu

hroznové víno

 

Mouku, cukr, podmáslí, vejce, rum, olej a prášky do pečiva smícháme dohromady a 2/3 tohoto těsta vlijeme do vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu. Do zbytku těsta vmícháme kakao a nalijeme na první část těsta. Posypeme hroznem a nasekanými ořechy. Pečeme v troubě při 180 °C asi půl hodiny.

Vlijeme raději na větší plech. V menším se dlouze peklo.

 

Zdroj: TopRecepty.cz

 

 

Vrstvený koláč       

(15.11.2013)

 

1. vrstva:

400 g hladké mouky

100 g cukru moučky

150 hery

1 vejce

8 lžic studené vody

2 lžíce kakaa

1 prášek do pečiva

2. vrstva:

500 g tvarohu

150 ml mléka

6 lžic moučkového cukru

3. vrstva:

500 g nastrouhaných jablek

cukr na posypání

2 lžíce skořice

4. vrstva:

200 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

200 g moučkového cukru

100 ml oleje

150 ml horké vody

2 vejce

 

Všechny suroviny na první těsto zpracujeme a mokrýma rukama rozetřeme na vymazaný plech. Na placku rozetřeme náplň smíchanou z tvarohu, cukru a mléka. Další vrstvu budou tvořit jablka posypaná cukrem a skořicí. Na jablečnou náplň nalijeme druhé těsto, smíchané z uvedených surovin a 150 ml horké vody. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 180 °C

 

Zdroj: Gurmet 6/2013

 

 

Piškotová bublanina 2       

(28.5.2014)

 

3 vejce

150 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

150 ml oleje

100 ml mléka

250 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

meruňky případně jiné ovoce

 

Žloutky s oběma cukry ušleháme do světlé pěny. Tenkým pramínkem přiléváme olej a důkladně ho zašleháme. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, přilijeme mléko a dobře promícháme Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Na povrch těsta naskládáme meruňky a pečeme při 180 °C asi 20 minut.

Bublanina je nadýchaná jak peříčko. Snězeno dětmi a mužem během jediného večera...

 

Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz

 

 

Rychlá bublanina s kefírem       

(1.7.2014)

 

150 g polohrubé mouky

150 g hladké mouky

150 g cukru moučkového

1 prášek do pečiva

80 g másla

3 vejce

200 ml kefíru

1 vanilkový cukr

třešně, jahody, rybíz.... dle chuti (rybíz tomu dodá šmrnc...:-)

 

Rozehřejeme máslo a v míse ho ručním mixérem rozšleháme s cukrem a vanilkou, vejci a kefírem. Pak přidáme  mouku s práškem do pečiva a pořádně promícháme. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu při 175 °C  zhruba 20 minut.

 

Zdroj: Apetit 7/2005